Annons
Nyheter

Ny vigselordning föreslås

Ordet äktenskap som nämns flera gånger under vigselakten ska tas bort. Anledningen är att homosexuella ska kunna vigas i Svenska kyrkan.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2009
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Det framgår av Svenska kyrkans förslag till ny vigselordning som Sveriges Radios Ekoredaktion har tagit del av.

I förslaget byts alla formuleringar med man och hustru ut mot maka/make. Dessutom byts formuleringen "Ni har nu ingått äktenskap" mot "Ni är nu äkta makar".

Annons

Den nya vigselordningen ska gälla både homosexuella och heterosexuella par som vigs i Svenska kyrkan. Förslaget ska antas av kyrkostyrelsen på måndag och sedan ska det ut på remiss till läronämnden, domkapitlen och samtliga församlingar. Kyrkomötet fattar sedan beslut i höst.

I vår väntas den nya äktenskapslagen träda i kraft som innebär att även homosexuella ska kunna ingå äktenskap- den nuvarande varianten med partnerskap försvinner därmed.

- Jag är övertygad om att kyrkomötet kommer att säga ja till den nya vigselordningen. Och någon gång i höst kommer kyrkklockorna att ringa även för homosexuella vigslar, säger ärkebiskop Anders Wejryd till Ekot.

Däremot tror han inte att det går att tvinga präster i Svenska kyrkan att viga homosexuella.

- Friheten att säga nej måste få finnas.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons