Annons
Nyheter

Ny teknik kan avslöja bankrånare

Små sändarchips bland sedelbuntarna är bankvärldens senaste vapen mot rånare.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2005

Med en teknik som liknar GPS-navigering i bilar och båtar ger chipsen polisen möjlighet att följa rånbytet efter kuppen.

I Danmark rånade nyligen en 19-åring Danske Bank i Bullerup. Han fick med sig flera sedelbuntar, men redan när han och en kumpan strax efter räknade pengarna i en lägenhet stormade polisen in. 19-åringen berättade i domstolen i Odense att han hittat en liten sändare bland sedlarna, rapporterar Fyens Stiftstidende.

Annons

Charlotte van Soest på säkerhetsföretaget Petersen-Bach bekräftar användningen av tekniken.

– Det är ett projekt, där vi samarbetar med polisen och bankerna, säger hon till tidningen.

Säkerhetsansvariga på svenska banker som TT talat med bekräftar också att tekniken finns, men berättar inte i vilken utsträckning den används här. När det gäller penningtransporter är det vanligt att bankerna köper hela tjänsten, inklusive tekniska säkerhetsåtgärder, från något bevakningsföretag.

Bankrån är vanligare i Danmark än i Sverige, men visar en minskande trend. Omkring 70 procent av rånen i Danmark klaras upp. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons