Annons
Nyheter

Ny metod avslöjar tidig Alzheimer

Gul cirkel, röd trekant, blå fyrkant. Titta på fyrtio symboler i olika färger och former. Därefter får du en minut på dig att "läsa" vilka figurer du ser. Rätt svar friskriver dig från Alzheimers sjukdom. Tar det däremot mer än 70 sekunder så kan det handla om en begynnande alzheimer.
Nyheter • Publicerad 24 april 2003

Detta enkla och sinnrika test har utvecklats av de svenska forskarna Lennart Minthon och Siegbert Warkentin vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö. Det skriver Sydsvenskan. Testet - som kallas Alzheimer's Quick Test AQT - och anses innebär ett genombrott i forskningen för att diagnostisera Alzheimers sjukdom i ett tidigt skede. Metoden har redan börjat användas i USA och introduceras i Sverige nu i vår. - Det är oerhört sensibelt och stabilt. Jag som läkare får blixtsnabbt klart för mig hur patientens hjäss- och tinninglober fungerar, säger Lennart Minthon, docent och chefs-överläkare vid neuropsykiat-riska kliniken vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö till Sydsvenskan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons