Annons
Nyheter

Ny mätning av småtorsk

- Den småtorsk som vi mäter nu är ett snäpp längre än vid motsvarande mätning i mars. Det går alltså åt rätt håll, säger riksdagsman Kaj Larsson (s), Tomelilla, ledamot i miljö- och jordbruksutskottet samt politiskt sakkunnig i fiskefrågor.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2002

Han kom på fredagen till Bengtssons Fisk i Simrishamn för att mäta torsk tillsammans med Ronnie Nilsson och Ann-Sofie Ågren från Havsfiskelaboratoriets lokalkontor i Karlskrona. - Under mina sjutton år i riksdagen har jag upplevt en stor förändring av yrkesfisket. 1985 var torskkvoten i Östersjön 450 000 ton. I år är den bara 76 000 ton, säger Kaj Larsson. Den 1 april i år infördes kravet på 130 millimeters diagonalmaskor vid torskfiske, något som redan gett en viss positiv effekt. Det är numera en mindre mängd torsk som är under minimimåttet 35 centimeter. Kustbevakningen gjorde på torsdagen en kontroll som visade att aktuell båt hade tre procent småtorsk, vilket är godkänt. Gränsen ligger vid fem procent. Enligt Ronnie Nilsson vore det positivt om man på sikt kunde höja minimimåttet på torsk från 35 till 40 centimeter. Då skulle torsken hinna leka innan den fångas. I november förra året noterade forskningsfartyget Argos att det inte fanns mycket torsk under 45 centimeter i Östersjön. Större torskar än 50 centimeter är också sällsynta. - Problemet, säger Kaj Larsson, är att fiskeflottan har en överkapacitet. De yrkesfiskare som investerat flera miljoner i sina fartyg kan inte bara ligga vid kaj. Fiskhandlare Knut Jeppsson på Bengtssons Fisk anser att yrkesfiskarna gjort sitt för att slå vakt om torskens tillväxt. - Den senaste tiden har det varit ganska bra tillgång på torsk. Den torsk som är längre än 40 centimeter skär vi till filé. Mindre torsk exporteras till bland annat Danmark och Frankrike, säger Jeppsson .Just nu är torskfisket intensivt, eftersom fiskestoppet införs den 1 juni och gäller till och med 31 augusti. Ronnie Nilsson berättar att Havsfiskelaboratoriet gör mätningar från Västervik till Trelleborg samt på Öland och Gotland. Det ger ett underlag till kvoterna i Östersjön. Biologerna ger rekommendationer som sedan respektive land får väga in vid de årliga kvotförhandlingarna i Warszawa. Målet är att skapa en rimlig balans mellan fångst och tillväxt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons