Annons
Nyheter

Ny fart på utredning om mord på sexåring

Ett fingeravtryck på en handgranat är ett av de hetaste spåren i jakten på den bankrånare som sköt ihjäl en sexårig pojke i Hörby i Skåne 1993. Nu hoppas polisen på tipsen som till sist ska avslöja mördaren.
Nyheter • Publicerad 28 november 2005

Dådet i skymningen den 9 december för tolv år sedan väckte avsky i hela landet. Två rånare slog till mot två banker i Hörby. Vid flykten krockade de med en privatbil, där sexåringen åkte med sin pappa.

Pappan följde först efter, men avbröt och höll på att backa därifrån. Då stannar rånarna plötsligt, en man går ut och skjuter kallblodigt två skott. Ett av skotten träffar pojken i huvudet. – Vi hoppas att även människor i den kriminella världen nu ska vilja berätta vad de vet, säger kriminalkommissarie Per-Åke Åkesson, som leder Skånepolisens grupp för ouppklarade mordfall.

Annons

För att få veta mer väljer polisen att i TV4-programmet Cold case Sverige presentera en del av materialet i utredningen. Dit hör fingeravtrycket på handgranaten som hittades vid Galthult utanför Örkelljunga, där de flyende rånarna gjorde sig av med en del av sin utrustning.

– Där finns även en del andra fingeravtryck, säger Åkesson och utesluter inte att det också ska gå att säkra DNA.

Polisen tror sig veta i vilka kretsar som rånarna ska sökas. Det är personer som troligen varit inblandade i flera rån eller andra grova brott. Enligt Åkesson finns det förklaringar till varför fingeravtrycken ändå inte finns i några register. Han tror att lojaliteterna bland de inblandade kan ha förändrats och att det även i de här gängen finns personer som vill ta avstånd från mord på barn.

Åtskilliga Hörbybor blev vittnen till rånen och såg rånarna maskerade. Men det finns rykten om att människor i Hörby också ska ha sett männen före rånet, utan maskering.

– I så fall är det givetvis mycket intressant för oss, säger Per-Åke Åkesson. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons