Annons
Nyheter

Ny enkät om skånsk folkhälsa

Nästa höst görs en ny folkhälsoenkät för att ta reda på hur invånarna i Skåne mår. Den förra gjordes 1999, och den här gången finns tankar om att man ska fördjupa sig ännu mera på kommunnivå.
Nyheter • Publicerad 17 november 2003

Ett förslag till hur folkhälsoenkäten ska se ut håller på att utarbetas av socialmedicinska avdelningen inom Region Skåne i samråd med en särskild styrgrupp. Genom ett urval av Skånes befolkning ska man belysa hur befolkningen upplever sin hälsa i respektive sjukvårdsdistrikt, med möjlighet att göra analyser på kommunnivå eller kommundelsnivå. Tanken finns också att man särskilt vill belysa vissa undergrupper, som långtidssjukskrivna och hälso- och sjukvårdens egna medarbetare. Fördelen med att se förändringar i hur befolkningen upplever sin hälsa på den här nivån är att det går att ha en dialog med företrädare för kommunerna om olika lokala insatser för folkhälsan. Enkäten ska gå ut till ett slumpmässigt urval av befolkningen i ålder 18-80 år. Den ska innehålla teman om hälsa och läkemedel, levnadsvillkor och livsstil, arbetsmiljö med mera. Det gör det möjligt att se vilka effekter hälsoarbetet har. Totalt beräknas kostnaderna uppgå till 2,7 miljoner kronor. Hälso- och sjukvårdsledningen i Region Skåne, Försäkringskassan och Yrkes- och miljömedicinska Institutionen vid Lunds universitet lägger merparten - 1,9 miljoner, medan sjukvårdsdistrikten och tandvården lägger resten. För Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt handlar det om 100000 kronor och för Ystad-Österlen 55000 kronor. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons