Annons
Nyheter

Ny dödsskjutning – bomb mot närpolis

Våldsamheterna fortsätter i Malmö. Gårdagens dödsskjutning är den åttonde sedan i maj i fjol och den tredje i år. I natt utlöstes en sprängladdning vid en närpolisstation i staden.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2012
En person avled efter en skottlossning på Fosievägen i Malmö.
En person avled efter en skottlossning på Fosievägen i Malmö.Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX /

– Det är en unik situation vi nu upplever, säger biträdande länspolismästare Hans Nordin på en presskonferens i dag.

Normalt inträffar elva mord per år i Skåne, men nu är siffran klart högre.

Annons

– Hela Polissverige står bakom Malmö. Vi har fått förstärkning och fortsätter att jobba efter tidigare riktlinjer, fortsätter Nordin.

Förutom rena utredningsinsatser gäller det trygghetsskapande åtgärder genom polispatrullering på stan och en intensifierad jakt på illegala vapen.

Om tisdagskvällens mord berättar utredningsledaren, kommissarie Mikael Mattsson, att en dörrknackning i området under kvällen har hjälpt polisen att få en bättre bild av vad som hänt. Han tillade att mordoffret, en man född 1964, inte är känd för några klara kriminella kopplingar.

– Vi går nu vidare och ska försöka hitta en motivbild och kartlägga vad offret gjort det senaste dygnet, säger han.

Mattsson underströk också hur viktigt det är att personer som varit i närheten av mordplatsen på Fosievägen hör av sig och berättar om sina iakttagelser.

– Det krävs att den som vet någonting också vågar berätta. Vi skyddar våra vitten, säger länskriminalens operative chef Börje Sjöholm.

Polisen larmades klockan 18.49 av vittnen som hört flera skott avlossas vid Fosievägen.

– Den första patrullen som kom till platsen påträffade en skjuten man i en bil, säger Calle Persson, informatör vid polisen i Skåne, till TT.

Mannen fördes i ambulans till Skånes universitetssjukhuset i Malmö. Sjukhuset bekräftade för TT att mannen dödförklarats kort efter ankomsten.

Polisen tror att mannen sköts där han hittades.

Annons

Vid halv tre i natt smällde det vid närpolisstationen på Eriksfältsgatan i Malmö innerstad. Ett stort hål uppstod i byggnadens tegelvägg och det blev omfattande skador i kontorslokalerna innanför.

– Det var lyckligtvis ingen där inne men det var ändå ett allvarligt angrepp på oss, kommenterar vakthavande befälet för Skånepolisens ledningscentral Marie Keismar.

Personal fanns i lokalerna fram till någon timme före attentatet.

Polisen ser inga klara kopplingar mellan mordet i går och sprängdådet.

Den förstärkta polisinsatsen i Malmö den senaste tiden har varit oerhört framgångsrik, hävdar Malmös polismästare Ulf Sempert.

– Vi gör mängder av insatser i stort som smått, säger han och lägger till att målet är att slå sönder de kriminella nätverken i Malmö med insatser mot till exempel smuggelsprit och illegala spelklubbar.

– Därför är det inte så konstigt att vedergällningen kommer, som i form av nattens sprängdåd mot polisstationen på Eriksfältsgatan, säger han.

Förutom skärpt vapenlagstiftning har Skånepolisen också, enligt biträdande länspolismästare Hans Nordin, fört fram tankar på att få använda tvångsmedel i brottsförebyggande syfte. Avlyssning är ett exempel.

– Jag är medveten om att det är kontroversiellt, men tänk om vi kunde förebygga ett enda mord på det här sättet, säger Nordin.

Polischeferna på presskonferensen fick också frågan hur det känns när skottdåden fortsätter i Malmö, trots den kraftigt förstärkta insatsen. Är det ett misslyckande?

– Nej, inget misslyckande. Men det är väldigt besvärande att ytterligare ett mord inträffar och väldigt irriterande att vi inte kunnat förhindra det, svarade Hans Nordin.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons