Annons
Nyheter

Ny chans för läkemedelsskadade

Ett femtiotal svenska patienter som drabbats av hjärtinfarkt eller slaganfall sedan de tagit av det smärtlindrande läkemedlet Vioxx får sina fall omprövade.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2009

De 50 patienterna väntar nu på besked om ersättning för sina skador, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Vioxx-skandalen kulminerade 2004 med att tillverkaren Merck drog tillbaka läkemedlet från världsmarknaden. Vioxx ingick i en ny typ av smärtlindrare, cox-2-hämmare som skrevs ut till patienter med svår värk, främst reumatiker. För många gav dessa läkemedel ett drägligare liv.

Annons

Merck fick hård kritik för att inte ha dragit tillbaka Vioxx omedelbart sedan företaget fått klart för sig de allvarliga biverkningarna. Exempelvis fördubblades risken för hjärtinfarkt efter ett och ett halvt års användning. Tusentals patienter har stämt Merck i USA för biverkningarna.

Här i Sverige har Läkemedelsskadenämnden satt villkoren för rätten till ersättning. Ordföranden i nämnden Ulf Hellbacher sade till TT i höstas att nämnden beslutat om nya kriterier, något som ger biverkningsskadade en ny möjlighet till ersättning. Bland de nya kriterierna är en sänkt tidsgräns för hur länge man ska ätit Vioxx för att höra till den utsatta gruppen. Först hette det att man måste ha tagit det i minst ett och halv år.

- Efterhand förstod vi att det handlade om kortare tider och till slut har vi valt en tid som vi anser är rimlig, sade Ulf Hellbacher till TT.

I Sverige har bortåt 160 patienter sökt ersättning för sina biverkningar och 20-talet har fått det enligt Ekot. Ärendena handläggs av försäkringsbolaget Zurich och i slutändan bedömer försäkringsbolaget om redan avgjorda ärenden ska prövas på nytt.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons