Nyheter

Nu ökar stödet för monarkin

Kronprinsessan Victorias förlovning med Daniel Westling innebär ett uppsving för monarkin, visar en Sifo-undersökning som publiceras i Aftonbladet.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Av samtliga 1 000 tillfrågade har 15 procent fått en mer positiv syn på kungahuset på grund av det kommande bröllopet. Bara två procent har blivit mindre positiva medan hela 82 procent inte har ändrat uppfattning.

- Kvinnorna har blivit klart mer positiva, säger undersökningsledaren Ingemar Boklund till tidningen.

Allra högst stöd för monarkin finns i gruppen kvinnor över 65 år. Hela 86 procent i den gruppen vill behålla kungahuset och endast 7 procent tycker att det bör avskaffas.

Motsvarande siffror för hela befolkningen är 74 procent för monarki och 15 procent emot. Starkast motstånd finns i gruppen män 30&tstr;49 år. Där är drygt en femtedel för ett avskaffande.

Kronprinsessans val av Daniel Westling får också starkt stöd.

- Generellt för undersökningen är att det finns en väldig uppslutning bakom Daniel, det är inte många som tycker att han är fel person, säger Boklund.

Enligt undersökningen tycker bara tio procent att det är fel att Westling får titeln prins. Hela 61 procent är positiva.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.