Annons
Nyheter

Nu är sommaren här!

En tidig vår och nu - en onormalt tidig sommar! Ja, du läste rätt. Enligt SMHI har det varit sommar i södra Sverige de senaste fem dagarna.
Nyheter • Publicerad 30 april 2009
Arkivbilder.
Arkivbilder.Foto: 

Under flera dygn har vi södra Sverige haft flera dygn med temperaturer över 20 grader. Och när dygnsmedeltemperaturen ligger på över tio grader fem dagar i sträck klassas det som sommar.

- Så man kan konstatera att sommaren kom till södra Skåne den 25:e april. Det är ovanligt tidigt, säger Johan Lundgren, meteorolog vid SMHI.

Annons

I vanliga fall brukar sommaren komma till Skåne i mitten av maj, men nu är den alltså ungefär två veckor för tidig. Och sommarvädret ser ut att hålla i sig de närmaste dagarna.

- Det blir soligt i hela Skåne och upp emot 20 grader, säger Johan Lundgren.

På söndag kan det dock bli lite svalare och mer moln. Men sommaren - den har kommit för att stanna.

- Ja, den går inte att ta tillbaka. Det kan inte bli vår eller höst nu direkt, säger Johan Lundgren.

Bara för två år sedan var det vädermässigt en liknande situation. Även då bjöd april på många varma dagar och temperaturrekord. Då anlände sommaren till Malmö den 11 april. Nu tyder det på att årets april blir ännu varmare än 2007.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons