Annons
Nyheter

Nu är nätterna längre än dagarna

Urban Eriksson är universitetsadjunkt i fysik och astronomi på Högskolan Kristianstad. Han reder ut det här med vad höstdagjämningen innebär som infaller i dag.
Nyheter • Publicerad 23 september 2014
Urban Eriksson.Foto: 

Vad är det som händer ur ett astronomiskt perspektiv?

– Egentligen är det inte en dag, utan ett tillfälle där jordens axel lutar varken inåt eller bortåt från solen. Detta sker två gånger om året, på hösten kallar vi det höstdagjämningen och på våren kallar vi det vårdagjämningen. Tidspunkten för när detta sker kan man ange väldigt exakt. Det som händer nu är att nätterna är blir längre än dagarna.

Annons

Det låter deprimerande, nu är slaget om ljuset över?

– Ja, men vill man ta del av vårt fantastiska universum, då är det nu det sker. För oss astronomer är det nu vi börjar njuta. Det är startskottet på vintersäsongen som varar till den 22 eller 23 mars då det vänder igen.

Men om man nu inte vill att ljuset ska försvinna, vad ska man göra?

– Sätt på lamporna, tänd levande ljus och se till att ha ljusa väggar. Det finns även ljusterapi man kan gå på. Men jag tycker att det är fel. Mitt tips är i stället detta: Sluta titta ner i era mobiler och ge er ut och vänd blicken uppåt och njut av den vackra stjärnhimlen som vi har. Förstahandsupplevelsen är oslagbar.

Vad ska man hålla utkik efter?

– Karlavagnen i norr är lätt att få syn på. Och tittar vi rakt upp ser vi stjärnbilden Cassiopeja. Just nu har vi inte så mycket planeter, men de kommer senare i höst. Då är det Mars, Jupiter och Saturnus som dyker upp.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Lukas Ernryd
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons