Nyheter

Nordöstskånsk vård bantar 95 miljoner

Nästa år ska sjukvården i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt klara sin verksamhet med 95 miljoner mindre i kassan. En uppgift som en och annan politiker inte tror är möjlig att genomföra.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003

Vid torsdagens sammanträde i sjukvårdsdistriktet blev man i alla fall överens om inriktningen för budgetarbetet, oavsett parti. En avgörande utgångspunkt är att verksamheten - alltså sjukhusen och primärvården - måste bli mer effektiv, och att verksamheten anpassas "till ett minskat inflöde". Minskat inflöde betyder färre patienter. Och politikerna menar att man kan minska inflödet till vården om den gör rätt saker. - Man ska jobba smartare, inte fortare, säger oppositionens Ing-Marie Nilsson Axelsson (kd). På central nivå Dessutom handlar det om att komma överens om vad som inte ska göras. Men det är ingen uppgift för politikerna i nordöstra Skåne ensamma. Det är beslut som måste gälla för hela Region Skåne, och beslut som därför måste fattas på en central nivå. Samtidigt görs prioriteringar i vården redan i dag, och så har alltid skett. - De som hör till priogrupp 3 och 4 får vänta längre, säger ordföranden Lars-Göran Thulin, och upprepar vad andra majoritetspolitiker har sagt ända sedan de tog över. Sjukvårdsdirektören Ulf Kvist, som var med vid distriktsnämndens pressinformation efter mötet, inflikar att man med små medel kan göra ganska stora insatser. Medicinkliniken i Hässleholm och Perstorps kommun ska till exempel samarbeta med en viktsköterska. Genom att ha koll på äldres vikt kan man snabbare se om de samlar på sig vätska i kroppen, och i så fall ge vattendrivande medicin. Ett enkelt grepp som kan ge stora resultat. Förväntar sig beskrivning Under arbetet med budgeten för nästa år förväntar sig politikerna också att få en beskrivning av vilka konsekvenser fördelningen av pengar får för psykiatrin vad gäller missbrukare, barn- och ungdomspsykiatrin och omhändertagande av vuxna. Prio 3 och 4 är patienter som inte har livshotande tillstånd, eller svårare kroniska sjukdomar. Torsdagens inriktningsbeslut för nästa års budget var steg 1. Nu ska sjukhusen och primärvården arbeta fram budgetförslag utifrån ramarna och lämna in förslagen senast 21 januari. En dryg vecka senare ska distriktets politiker fatta beslut om inriktningsdirektiv 2, innan budgeten sedan kan klubbas 18 februari. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.