Nyheter

Nordöstskåne satsar på demens

Nu satsar Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt på att upptäcka demenssjukdomar så nära vårdtagarna som möjligt. I ett projekt kommer två läkare att anställas för att verka inom primärvården. Deras uppdrag kommer att bestå av att upptäcka och diagnostisera demenssjukdomar.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2003

Under gårdagens distriktsnämndsmöte i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt beslutades att man skall försöka bli bättre på att tidigt upptäcka och diagnostisera dem som drabbats av demens. Förstärkningen av geropsykiatrin (psykiatri för äldre) är ett uttryck för en utveckling mot allt öppnare vårdformer, berättar sjukvårdsdirektör Ulf Kvist. - Inom ramen för vår vilja att stärka primärvården så vill vi på försök inrätta två tjänster i primärvården, säger han. En öppnare och närmare vård är bland annat vad vårdtagarna vill ha, berättar Ulf Kvist. Projektet kommer att pågå i tre år och skall täcka in hela nordöstra Skåne. Ulf Kvist är noga med att betona att projektet inte kommer att lösa demensproblematiken i sig. Det handlar alltså inte om behandling, utan bara om upptäckt och diagnostisering. När det gäller själva behandlingen är det flera andra parter som är inblandade inne på Centralsjukhuset i Kristianstad. - Det är för att få en diagnostik närmare vårdtagaren som vi gör det här, säger Ulf Kvist. Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat om att det behövs en tidigare diagnostisering av demenssjuka. Allt fler demenssjuka diagnostiseras nämligen sent i sjukdomsförloppet. Detta ökar kostnaderna eftersom läget då är allvarligare, vilket leder till att alltfler patienter då måste flytta till institutioner. Med en tidigare diagnostik har man bättre chanser att stoppa upp sjukdomsutvecklingen. - Även om det i det långa loppet kan innebära besparingar så är det framför kvalitetsfrågan i vården som den här satsningen handlar om, säger Ulf Kvist. De båda läkarna kan vara igång så snart som inom ett par månader, berättar han. Hela projektet kommer efter det att det slutförts att utvärderas med hjälp av Högskolan Kristianstad. Text: Jimmy Vulovic jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.