Annons
Nyheter

Nordiska tsunamioffer fick för dåligt stöd hemifrån

Nyheter • Publicerad 7 november 2005

Inget av de tre nordiska länderna Danmark, Norge och Finland hade tillräcklig beredskap för hantera effekterna av den stora flodkatastrofen. Det visar en sammanställning som gjorts av Krisberedskapsmyndigheten.

Myndigheten har granskat utredningskommissionernas rapporter i de tre länderna och konstaterar att alla tre visar att de drabbade medborgarna inte fick ett det stöd som krävdes, framförallt inte i krisens inledande skede.

Annons

I rapporterna pekas på ett behov av att stärka krisledningsförmågan och att en särskild krisledningsfunktion bör bildas på nationell nivå. Utredningarna konstaterar samstämmigt att det finns behov av att utveckla och fördjupa samarbetet kring krisberedskapsfrågor mellan de nordiska länderna.

Den 1 december kommer den svenska rapporten att presenteras då 2005 års katastrofkommission lägger fram sin slutrapport. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons