Annons
Nyheter

Nordiska Rådets pris till Kristianstadsförfattare

Det blev Kristianstadsförfattaren Eva Ström som får Nordiska Rådets litteraturpris i år. Det meddelade vid lunchtid Rådets bedömningskommité.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2003

Eva Ström får årets Nordiska litteraturpris för diktsamlingen "Revbensstäderna", hennes sjätte diktsamling. I juryns motivering heter det att Eva Ström "är en säregen röst i det svenska diktlandskapet. Hon är en föregångare för en yngre generation poeter och hon befinner sig i ständig förnyelse. Hon undersöker språkets gränser och utforskar ordens möjligheter. Revbensstäderna utmärks av hennes gripande djärvhet, intensitet, fysikalitet och klarhet med vilken hon skildrar människans villkor i dagens värld." Eva Ström är född 1947 och debuterade med "Den brinnande zeppelinaren" år 1997. Nordiska rådets litteraturpris som är på 350 000 danska kronor överlämnas till Eva Ström i anslutning till Nordiska rådets årliga session i Oslo i oktober i år. Sammanlagt var 12 böcker nominerade till priset. Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962. Text: Sune Johannesson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons