Nyheter

Nordisk insatsstyrka på väg att sättas upp

För första gången på 100 år kommer Sverige att ha anställda soldater när det så kallade accelerationskompaniet på P7 når sin tredje termin till våren.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2005

Den nordiska snabbinsatsstyrkan, eller Nordic Battle Group som det heter på modernt EU-språk, ska vara på plats 2008. Men innan dess återstår många problem att lösa, till exempel utformningen av utbildningen, rekryteringen, utrustning, stridsteknik, lastning av utrustning, larmkedjor med mera.

Det är här accelerationskompaniet kommer in. Det är ett förstadium till det mekaniserade kompaniet inom snabbinsatsstyrkan. Under termin tre av utbildningen, som börjar i april nästa år, ska ett antal tester och utvärderingar göras och problemen lösas.

Nordic Battle Group kommer att bestå av cirka 1500 man, fördelade på två mekaniserade kompanier med stridsfordon 90, stab och stabskompani, underhållskompani och en luftburen skvadron. Rekryteringen kommer att ske i samband med mönstringen och starten på värnplikten

Ett av de mekaniserade kompanierna kommer att utbildas på P7. Rekryteringen bland de värnpliktiga startade med information i förra veckan och kommer att fortsätta. Johan Rengstedt från Perstorp ryckte in i januari och vet redan att han inte kommer att skriva på.

– Det är lockande och intressant, säger han. Men jag har hela tiden velat studera och nu har jag kommit in på teknisk fysik med start nästa höst.

Marcus Sundberg från Helsingborg är benägen att skriva på kontraktet och är inte bekymrad över riskerna.

– Det är lockande att arbeta med det här i två år, säger han. Jag trivs med värnplikten och ser det som en bra lön.

Anställningstiden för kompaniet blir från slutet av april nästa år till årsskiftet 2006/07. Även officerarna blir anställda på förbandet. Men hur villkoren kommer att se ut är det egentligen ingen som vet. Förhandlingar pågår mellan Officersförbundet och Försvarsmakten.

– Om man ska vara beredd att åka inom en vecka så är det mycket som ska vara klart, inte bara lönen, säger överstelöjtnant Jörgen Forsberg, stabschef på P7 och sammanhållande för försöket med accelerationskompaniet.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.