Annons
Nyheter

"Nödvändigt lägga ner Rehab i Ystad"

Sjukhusdirektör Östen Malmqvist förstår besvikelsen hos det nerläggningshotade rehabiliteringsteamet i Ystad.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2007

– Har man satsat på en verksamhet som man tycker är bra så blir man besviken. Det känns inte bra för mig heller, men vi har velat utveckla verksamheten här och kanske har vi gått ett steg för långt eftersom vi inte har fått pengar till den här verksamheten, säger han.

Sjukhuset i Ystad tvingas minska kostnaderna med 40 miljoner kronor. För att klarar de politiskt beslutade nerdragningarna planerar sjukvårdsdistriktet i sydöstra Skåne att i förtid lägga ner det ett år gamla rehabteamet i Ystad.

Annons

– Mitt uppdrag är att få ner kostnaderna. Det här är en av åtgärderna. Vi räknar också med att kunna effektivisera och på så sätt dra ner på antalet tjänster motsvarande tolv miljoner kronor.

Sjukhusdirektören medger att verksamheten som bedrivs vid rehabteamet är bra. Att de bidrar till genomströmningen av patienter och på så sätt skapar vårdplatser är också något som den ansvarige förvaltningschefen är beredd att acceptera. Men pengarna räcker inte, menar han.

– Det blir säkert någon som klagar på längre väntetider, men jag kan inte se att jag gör något onödigt.

Det nedläggningshotade rehabteamet behandlar i huvudsak äldre patienter från hela upptagningsområdet i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup. På ett år har man hanterat 350 patienter som på så sätt fått en bättre avpassad kommunal eftervård än tidigare.

Teamet menar nu att de pengar man fått för att driva projektet i tre år är statliga pengar. Att skilja från pengar från Region Skåne pengar. Förvaltningen sparar därför inte på sina egna pengar, utan på statligt anslagna projektpengar. Östen Malmqvist kommenterar den kritiken så här:

– Jag har fått uppdraget från regionledningen. De vet vad jag gör och jag kan inte svara på den kritiken.

Närmast stundar nu fackliga förhandlingar med de två terapeuter som är projektanställda och dessutom tjänstlediga från sina ordinarie arbete fram till projektets tänkta slutpunkt 2009.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons