Annons
Nyheter

Niondeklassarna fick lägre betyg

Niondeklassarnas snittbetyg har sjunkit något. Och fortfarande har mer än var tionde elev inte tillräckligt bra betyg för att komma in på gymnasiet.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005

Snittbetyget för de sextonåringar som i våras lämnade grundskolan var 206 – en poäng lägre än året dessförinnan. Det är i de kommunala grundskolorna som minskningen märks, inte i de fristående skolorna.

Likt tidigare år visar friskoleeleverna genomgående bättre resultat. De har högre snittbetyg, större andel behöriga till gymnasiet och lägre andel som saknar betyg i något ämne.

Annons

Varje år märks också skillnader mellan pojkars och flickors resultat. Flickorna har högre betyg i alla ämnen utom i idrott och hälsa. Skillnaden märks mest i ämnena bild, hem- och konsumentkunskap, religion och svenska. Ett annat mönster är skillnaden mellan elever med svensk respektive utländsk bakgrund. De med utländsk bakgrund har lägre betyg och en större andel når inte behörighet till gymnasieskolan. För att vara behörig, och därmed komma in på ett nationellt program på gymnasiet, krävs minst betyget Godkänd i matematik, engelska och svenska.

Skolverket påpekar att skillnaden mellan grupperna främst beror på olika social bakgrund – inte den utländska härkomsten i sig. Elever som själva eller vars föräldrar är födda utomlands saknar oftare en utbildningstradition i familjen. Det är också vanligare att föräldrarna är arbetslösa.

Men skillnaden beror också på undervisningen, eller snarare bristen på undervisning:

– Vi kan konstatera genom utbildningsinspektionen (Skolverkets granskning av skolorna, reds anm) att elever med utländsk härkomst ofta inte får det stöd de behöver. Undervisningen i svenska som andraspråk eller i modersmål är inte tillräckligt bra. Det kan vara en anledning till att det fortfarande blir skillnader, säger enhetschef Christina Sandström vid Skolverket. Skolverkets sammanställning visar också på stora variationer mellan landets kommuner. Högst genomsnittligt meritvärde har skolorna i Danderyd, Lidingö, Lomma, Lund och Pajala, medan Kalix, Lindesberg, Smedjebacken, Vansbro och Överkalix har lägst medelbetyg.

I två kommuner, Arjeplog och Bjurholm, nådde alla elever behörighet till gymnasiet medan färre än 80 procent nådde behörighet i Orsa, Lilla Edet, Malmö och Lindesberg. (TT)

Anna Lena Wallström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons