Annons
Nyheter

Nikotintuggummi ska få säljas i butik

Apoteket förlorar ensamrätten att sälja nikotintuggummi, nikotinplåster och tabletter. Det förslog regeringen under onsdagen. Socialminister Göran Hägglund (kd) vill ge dagligvarubutiker och tobakshandlare rätten att sälja varorna.
Nyheter • Publicerad 19 september 2007
"Ökar tillgånligheten till hjälpmedlen blir det lättare att sluta röka", säger Maria Jönsson.
"Ökar tillgånligheten till hjälpmedlen blir det lättare att sluta röka", säger Maria Jönsson.Foto: 
Apoteket har en uppsjö av olika nikotinhjälpmedel. Bodil Nerlund, farmaceut, visar några av de existerande produkterna. BILD: SPRISSE NILSSON
Apoteket har en uppsjö av olika nikotinhjälpmedel. Bodil Nerlund, farmaceut, visar några av de existerande produkterna. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

- I dag kan man köpa cigaretter i vilken kiosk som helst, men nikotintuggummi och andra nikotinläkemedel kan man enbart skaffa på bestämda tider på Apoteket. Det är inte bra och det sänder fel signaler, säger han.

Genom förslaget vill regeringen öka den rökande allmänhetens tillgänglighet till hjälpmedel för att underlätta för dem som funderar på att sluta med tobaksrökning och snusande.

Annons

Regeringens intentioner på det här området välkomnas också både av tobakshandlare och rökare.

- Jag arbetar på Coop och skulle vi få sälja nikotinhjälpmedel där så skulle ju tillgängligheten öka. Jag har funderat på att sluta röka och då är det inte helt omöjligt att jag skulle försöka, säger Toemlillabon Maria Jönsson.

Den som vill sälja nikotintuggummi, tabletter eller nikotinplåster ska, när lagen träder i kraft, helt enkelt anmäla det till den kommun där försäljningen ska bedrivas. Något tillstånd ska inte behövas. Kommunerna ska däremot kontrollera att affärerna håller sig till reglerna och att produkterna inte säljs till barn under 18 år. För detta får kommunerna rätt att ta ut en avgift. En princip som redan gäller för butiker som säljer tobaksvaror och folköl. De handlare som inte sköters sig riskerar fängelsestraff. Tanken är också att kommunerna ska få hjälp med kontrollen av Läkemedelsverket som också ska svara för den övergripande tillsynen.

- Klart vi skulle sälja nikotinläkemedel. Det är ett bra förslag. Fick jag bestämma så skulle vi slänga ut cigaretterna direkt, säger Ann-Louise Olsson på Röddingebergs konfektyrer i Ystad.

På Ystads Spel & Tobak är man mer tveksam och menar att en försäljning sannolikt beror på om man kan använda sig av de leverantörer man utnyttjar i dag.

Regeringen förslag ska nu granskas av juristerna lagrådet. Går förslaget därefter igenom i riksdagen är det tänkt att träda i kraft den 1 mars 2008.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons