Annons
Nyheter

Nätverk för att bromsa nedskärningar i vården

I tidig septembersol väntade medlemmar från Nätverket för Gemensam Välfärd med banderoll om stopp mot nedskärningar i vården. I ett rum inne i Skånehuset tog Pia Kinhult (M) emot några andra från Nätverket.
Nyheter • Publicerad 27 september 2011
Nätverket för Gemensam Välfärd väntade utanför Skånehuset och delade ut ett öppet brev till Pia Kinhult och övriga ledamöter i regionfullmäktige.Foto: Bosse NilssonFoto: Bosse Nilsson

Utrustade med frågor om politikerna är beredda att lyssna till medborgarna och personalen, satsa på den gemensamma sjukvården och göra något åt en snabbt ökande ojämlikhet diskuterade de med regionstyrelsens ordförande.

I fokus var framför allt sommarens pressade situation med brist på vårdplatser vid akuten i Malmö, och protester från närmare 40 klinikchefer.

Annons

Pia Kinhult svarade att hon och övriga politiker är bekymrade över att bilden "på golvet" pekar på raka motsatsen till den satsning på två miljarder extra till sjukvården i Skåne som gjorts under åren 2010 och 2011.

- Vad är det som gör att personalen talar om "bara nedskärningar" trots den enorma förstärkning vi har gjort? Någonstans på vägen försvinner det pengar, sa Pia Kinhult till Gunilla Andersson och övriga i Nätverket.

Pia Kinhult berättade också att hon ägnat tio månader åt att försöka ta reda på vad som är problemet, vad som gör att pengarna inte hamnar rätt, och varför SUS, Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, ständigt dras med underskott trots att politikerna skjuter till pengar.

- Kanske ska man flytta resurser inom organisationen, men vi måste ha ett underlag för det vi gör, och diskussioner pågår hela tiden med ledningen, fortsatte Pia Kinhult.

- Lyssnar ni på medborgarna och personal, undrade Gunilla Andersson, och regionstyrelsens ordförande svarade att "Det är vi politiker som sätter upp kriterier och ramar, verksamheten tar de praktiska problemen. Historiskt har vi politiskt varit inne och petat där vi inte ska vara".

Hon syftade då på att politikerna ska ge förutsättningarna, men inte lägga sig i hur den medicinska verksamheten löser problemen i praktiken.

- Tror du på personalen, undrade Gunilla Andersson också, och hänvisade till några läkare som medverkade vid den manifestation som hölls i Malmö för snart ett par veckor sedan.

- Jag skulle inte ha sagt att jag är bekymrad om jag inte lyssnade på personalen. Men vi kan inte enbart lyssna på läkare, vi borde lyssna av helheten, svarade Pia Kinhult.

Gunilla Andersson nämnde de långvariga ekonomiska problemen i sjukvården, inte bara i Skåne, och pekade på att en halv miljon människor i Sverige har skaffat privata sjukförsäkringar. Detta i sig ger en ojämlik vård, sa hon.

- Om inte Region Skåne anser att man klarar sjukvården så att medborgarna blir nöjda - vad ska ni göra då?

Annons

Pia Kinhult ser inte höjd skatt som en lösning.

- Vi måste ha en värdetillväxt i Sverige, då kan man inte skatta bort det. Det är få i världen som betalar så mycket till sjukvården som vi. Man får vidta åtgärder inom ramen. Inga pengar ska bort. Det handlar inte om besparingar. Men pengarna ska användas rätt, svarade hon.

Hon sa också att politikerna själva känner att informationen till medborgarna brister, eftersom de inte vet vart de ska vända sig när de bli sjuka, de hittar inte rätt vårdnivå.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Gunilla Ingels
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons