Annons
Nyheter

Nätspritförbud strider mot EG-rätten

Det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten. Det konstaterar EU:s domstol i sin dom i det så kallade Rosengrenmålet.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2007
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Det är Högsta domstolen som har begärt ett förhandsbesked om hur EU:s regler ska tolkas.Bakgrunden till målet är att ett antal svenskar, bland andra Klas Rosengren, fick vin beslagtaget i tullen 2004. De hade beställt det via internet från Spanien och skulle få det levererat till sig. Tullen tog vinet eftersom Rosengren och hans vänner inte hade tagit vinet med sig själva, så kallad reseinförsel.

Enligt domstolen är förbudet mot privatimport "en obefogad kvantitativ restriktion av den fria rörligheten för varor". Förbudet är enligt domstolen inte proportionerligt och inte ändamålsenligt för att minska alkoholkonsumtionen och att skydda ungdomar mot alkoholens skadeverkningar. Domstolen gör i sin slutliga dom en annan bedömning än vad generaladvokaten gjorde i sitt förslag till utlåtande i slutet av förra året. Domstolen anser, till skillnad från generaladvokaten, att det svenska förbudet ska prövas mot reglerna om fri rörlighet för varor (artikel 28) och inte mot de regler som gäller för statliga monopol.- Om det är så här så är jag väldigt glad. Nu står staten med byxorna nere, de har tagit en rövare att det här ska hålla i domstolen och gett sig på privatpersoner trots att det här har varit i grunden oklart. Och så ska man inte göra, säger advokaten Ola Wiklund, som är ombud för många av de personer som importerat sprit över nätet genom Grupptalan för privatimport.Wiklund är också ombud för logistikföretaget Locadi som gått i konkurs sedan staten stoppat privatimporten.- Det här kommer att få en hel del konsekvenser, bland annat en massa ersättningsanspråk. Både från privatpersoner och från företag som har drabbats. I slutändan kommer det att handla om mångmiljonbelopp, säger han till TT. - Om det är så här så är jag väldigt glad. Nu står staten med byxorna nere, de har tagit en rövare att det här ska hålla i domstolen och gett sig på privatpersoner trots att det här har varit i grunden oklart. Och så ska man inte göra, säger advokaten Ola Wiklund, som är ombud för många av de personer som importerat sprit över nätet genom Grupptalan för privatimport.Wiklund är också ombud för logistikföretaget Locadi som gått i konkurs sedan staten stoppat privatimporten.- Det här kommer att få en hel del konsekvenser, bland annat en massa ersättningsanspråk. Både från privatpersoner och från företag som har drabbats. I slutändan kommer det att handla om mångmiljonbelopp, säger han till TT. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons