Annons
Nyheter

Nätpirater ger sig på magasinen

Nätpiraterna har nu gett sig på magasinvärlden vilket fått tidningsförlagen att gå i taket. På en ny internetsida finns de senaste numren av populära magasin som bland annat Sports Illustrated, Cosmopolitan och Time i högupplösning, enkla att läsa direkt på skärmen, skriver Metro Teknik.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2008
Ny marknad för nätpiraterna. Bild: Scanpix
Ny marknad för nätpiraterna. Bild: ScanpixFoto: 

Sidans användare uppmanas att själva lägga ut tidningar vilket är olagligt. Men enligt Sanna Wolk, jur doktor i materialrätt vid Stockholms universitet, begår man inget brott genom att läsa vad andra gjort tillgängligt.

- Som användare gör man i princip inget fel om man läser materialet direkt på nätet. Men de som laddar upp tidningarna bryter mot upphovsrätten, säger hon till Metro Teknik.

Annons

Bland de som förbereder stämningar mot det Karibienregistrerade postboxföretag som driver sidan finns bland annat Time Warner som ger ut Sports Illustrated.

Det kan dock visa sig bli mycket svårt att stänga ner sidan som ligger på det svenska webbhotellet PRQ. PRQ drivs av en av grundarna av den omskrivna fildelningssidan The Pirate Bay.

- Det tar tid att stoppa sådana här sajter när de ligger hos en operatör som inte är intresserad av att ta ner sidan. Det är bara att titta på The Pirate Bay där det inte ens har blivit någon rättegång ännu, säger Sanna Wolk till Metro Teknik.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons