Annons
Nyheter

Nätköp ökar resistensrisk mot Tamiflu

Läkare i Vietnam har slagit larm om att det fruktade fågelviruset H5N1 kan utveckla resistens mot den nästan enda verksamma influensamedicinen, Tamiflu. Det gör det än mer angeläget att inte köpa Tamiflukopior via internet.
Nyheter • Publicerad 22 december 2005

– Om man själv skaffar och äter piratkopior av Tamiflu eller luras att köpa piller som innehåller en mindre mängd av den verksamma substansen är risken stor att influensavirus – inte bara fågelviruset – börjar stå emot medicinen, säger Björn Beerman, enhetschef vid Läkemedelsverkets läkemedelsinformation.

Även om den som behandlar sig själv tillfrisknar så kan det muterade viruset snabbt spridas till andra människor i allt vidare kretsar.

Annons

– Ett ruggigt perspektiv, enligt Beerman.

Av åtta patienter som på ett vietnamesiskt sjukhus behandlades med Tamiflu mot det fruktade fågelviruset H5N1 avled fyra. De övriga tillfrisknade ganska fort. Hos två av de patienter som dog visade det sig att viruset hade utvecklat resistens. Det är okänt om dessa personer tidigare hade genomgått någon behandling med Tamiflu eller ej.

Ett liknande fall av resistent fågelvirus rapporterades i oktober.

Slutsatsen av rapporten kan bli att det krävs allt större doser för att slå ned kraftiga influensainfektioner men samtidigt större varsamhet med att behandla alls.

Mot den bakgrunden är det extra olyckligt att patienter kan köpa Tamiflu via internet.

Tester på uppdrag av brittiska, österrikiska och nederländska myndigheter har visat att flera påstådda kopior, köpta på internet, antingen har haft för liten dos av den verksamma substansen oseltamivir eller helt varit baserade på vitamin C. Financial Times rapporterar att samtliga testade förfalskningar förefaller ha sitt ursprung i Kina.

Tamiflu är enligt Beerman det enda verksamma läkemedlet mot kraftig influensa i hela kroppen. Visserligen finns det en medicin som ska inhaleras, men den är mest verksam i luftvägarna.

Björn Beerman:

– Det är viktigt att vi vårdar oss om denna medicin. All exponering innebär risk för resistens. Vi får akta oss att för att hamna i samma situation som med antibiotika och resistenta bakterier. (TT)

Thomas Hamberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons