Annons
Nyheter

"Muslimer bra på att utnyttja systemet"

Kommunalrådet och moderaternas gruppledare Christer Ewe har trampat rejält i klaveret. I ett inslag i tv-programmet Uppdrag granskning säger Ewe inför dold kamera att "Muslimer är bra på två saker; föda barn och utnyttja vårt system".
Nyheter • Publicerad 4 september 2002

- Jag har blivit förledd att uttrycka mig på ett sätt som inte stämmer överens med min grundläggande uppfattning, försvarar sig Christer Ewe. Programmet, som sänds den 10 september, bygger på en lång rad intervjuer som Sveriges Televisions reportar Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson gjort i flera kommuner inför valet. Med dold kamera har de sökt upp politikerna i valstugorna och ställt frågor om framför allt invandring. - Syftet har varit att se hur politiker bemöter en vanlig väljare med främlingsfientliga åsikter, säger Lars-Göran Svensson. Resultatet visar att politiker inte sällan företräder betydligt mer främlingsfientliga åsikter än vad som framgår av partiprogrammen. Det visar bland annat besöket i valstugorna i Kristianstad. I samtal ska Christer Ewe, som också är ledamot i polisstyrelsen för Skåne, ha uttryckt sig mycket nedsättande om invandrare. Han sa bland annat att "muslimer är bra på två saker; föda barn och utnyttja vårt system". Lars-Göran Svensson vill inte bekräfta att personen i inslaget, som visades i en så kallad trailer i slutet av gårdagskvällen program, är Christer Ewe. Han hänvisar till programmet, som alltså sänds nästa vecka. Christer Ewe bekräftar dock att han förra torsdagen fick besök av Janne Josefsson, som konfronterade honom med bland annat uttalandet om muslimer som han gjorde i valstugan. - Jag hade ingen aning om att personen gjorde en inspelning. Jag kan inte heller erinra mig vad jag sa, säger Christer Ewe. Eftersom han inte själv har fått se inslaget säger Christer Ewe att han "varken kan bekräfta eller förneka" att han sagt så om muslimer. - Men om personen framställde sig som en främlingsfientlig person så kan samtalet ha rört sig så, medger det moderata kommunalrådet och erinrar sig en person som "ställde försåtliga frågor om invandrare i Kristianstad". Ewe betecknar det inträffade som en samtalsprovokation. - Jag har blivit förledd att uttala mig på ett sätt som inte stämmer överens med min grundläggande uppfattning. Är det försvarligt att du, som gruppledare för moderaterna och kommunens näst högsta politiker, blir förledd att uttala dig på ett sätt som inte stämmer överens med din grundläggande uppfattning? - Nej. Har jag uttryckt mig så, så är det inte det, säger Christer Ewe. Dessutom är det inte min uppfattning om muslimer. Vad är din uppfattning om muslimer? - Jag har ingen särskild uppfattning om muslimer. Jag konstaterar att vi har och kommer att ha behov av invandrare i det här landet. Arbetskraften behövs. Text: Matti Stenrosen matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons