Nyheter

Musikbranschens sida hackad

(Uppdaterad 14.24) Mitt under rättegången mot fildelningssajten The Pirate Bay har någon hackat hemsidan hos skivbranschens intresseorganisation Ifpi. Snälla sluta, ni förstör bara för oss, uppmanar en av de åtalade.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2009
"Dumt", säger Peter Sunde om tilltaget att hacka Ifpi:s hemsida. Bild: Scanpix
"Dumt", säger Peter Sunde om tilltaget att hacka Ifpi:s hemsida. Bild: ScanpixFoto: 

Stockholm. Någon eller några som kallar sig Den nya generationen lade under onsdagskvällen upp en text där åklagaren Håkan Roswall uppmanades att "sluta ljuga". I texten står också att hackningen är "en krigsförklaring mot antipiratindustrin".

- Det är märkligt med den här internetmobben som förespråkar yttrandefrihet och informationsfrihet att det tydligen bara gäller dem, säger Ifpis vd Lars Gustafsson till TT.

Men en av de åtalade som bloggar under rättegången mot honom, uppmanar dem som står bakom attacken att sluta. Under rubriken We're winning, stop hacking plz bloggar han att det bara skadar de åtalades sak.

"Om du vill hjälpa oss så sluta snälla med attackerna" skriver han.

- Det var jävligt dumt gjort. Det ger oss bara dålig image, och särskilt när vi ändå håller på att vinna det här målet, säger den åtalade till TT på väg in i rättssalen apropå hackerattacken.

När förhören med de åtalade började förklarade en av dem att han ägnade sig åt The Pirate Bay på grund av sitt stora tekniska intresse.

- The Pirate Bay är en teknisk utmaning för mig och jag kom inte in i det här på grund av någon politik eller ideologi, sade han.

Han hävdade också att han alltid uppfattat The Pirate Bay som en fullständigt laglig nätsida.

- Vi frågade jurister om det var lagligt och de sade att det var det, att tillhandahålla länkar.

Musikbranschens ombud Peter Danowsky angrep honom hårt och citerade ur ett tal som mannen hållit i samband med att The Pirate Bay återstartades några dagar efter polisens husrannsakan. I talet sade han bland annat "de senaste två åren har vi byggt ett fildelningsimperium som världen aldrig tidigare skådat. Under åren har vi fått otaliga hotbrev skickade till oss och alla har fått passande förolämpningar till svar."

Den åtalade medgav att han hållit det talet, men hävdade att han inte skrivit det själv.

- Jag läste bara upp en text som någon på Piratbyrån hade skrivit.

Åklagaren ställde också frågor om tre utbetalningar som kom från ett företag som ägs av The Pirate Bays reklamförsäljare.

- Det var för arbete som jag hade gjort för honom med teknisk drift för andra servrar, svarade mannen.

Roswall försökte också klargöra om det fanns någon på The Pirate Bay som bestämde över verksamheten, men det förnekade den åtalade:

- Det finns ingen chef. Om någon tycker att något behöver göras, så gör han det.

Roswall tyckte att det var svårt att tro att en så stor verksamhet som The Pirate Bay skulle kunna fungera med en så svag organisation.

- Vi är en hobbysajt där det inte gör så mycket om det ligger nere några dagar, svarade mannen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.