Annons
Nyheter

MP öppnar för skattehöjning

Nu kan även Miljöpartiet tänka sig en höjning av regionskatten efter valet. ”Vi måste föra en sådan diskussion”, säger Anders Åkesson (MP).
Nyheter • Publicerad 24 november 2009

KRISTIANSTAD. Inför nästa år har Socialdemokraterna föreslagit att Region Skåne ska höja skatten med 60 öre för att täcka underskott inom sjukvården. Vänsterpartiet stannar vid en höjning på 35 öre.

Men nu kan även miljöpartiets företrädare tänka sig en skattehöjning. Anders Åkesson, partiets regionråd, tycker att det ekonomiska läget inför 2011 ser så kärvt ut att det troligen måste till en höjning av skatten för att få ihop budgeten.

Annons

– Vi måste föra en sådan diskussion, men skatteinstrumentet ska användas med försiktighet, säger han.

Det var i budgetdebatten i regionfullmäktige på måndagen som Anders Åkesson förklarade att Miljöpartiet är redo att diskutera skatten. Partiet har sedan valet 2006 fungerat som stödparti till de borgerliga partierna. Förra mandatperioden regerade partiet tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Hur stor skattehöjning det kan bli tal om vill inte Anders Åkesson säga, men han anser att socialdemokraternas förslag, 60 öre, ”är väldigt mycket”.

– Det blir en stram budget 2011, men det beror också på vad som kommer i vårpropositionen, säger han.

Miljöpartiets samarbetspartier tog i samma debatt kraftigt avstånd från en skattehöjning. Folkpartiets Mats Persson påpekade att skattehöjningar tar konsumtionsutrymme från skåningarna, vilket går ut över tillväxten och jobben i Skåne.

– Tusen kronor i månaden förlorar en Lundafamilj på er politik, konstaterade han med adress Socialdemokraterna.

Längst i kritiken mot skattehöjningar gick regionrådet Pia Kinhult (M), som kandiderar till att bli regionstyrelsens ordförande nästa år.

– Skattehöjningar är ett otyg. Vänsterblocket vill stjäla av medborgarna för att kortsiktigt lösa sina problem, sade hon.

Inte oväntat reagerade Socialdemokraterna. Christine Axelsson (S) tyckte att det var ”alarmerande” att en företrädare för regionen har en sådan syn på skatteintäkter.

– Jag ser uttag av skatt som något nödvändigt för att finansiera viktiga åtaganden.

Budgetdebatten i regionfullmäktige fortsätter idag.

Olof Broddesson
Martina Glimberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons