Mordbränderna sätter djupa spår i Ystad
Klockan är 02.28. En ensam polisbil kör genom stan. Det är drygt en vecka sedan de senaste mordbränderna i Ystad. Polisen har i natt skärpt bevakning.
Men det märker tidningsbuden som hämtar tidningar vid Statoilmacken på Kristianstadsvägen ingenting av. För dem är det en vanlig onsdagsnatt - eller morgon. Erik Larsson, Andreas Österberg och de övriga buden är bara lite irriterade över att de så sent har fått besked att tidningarna är på väg.
Men Erik Larsson säger att han är mer vaksam efter det som har hänt. Han delar ut tidningar på Thorssons väg där en villa brann ner till grunden. De som bodde i villan skulle ha en tidning.
- Jag lade i lådan som vanligt. Sedan cyklade jag hem. Då fick jag höra att det hade brunnit. Fan, där var jag ju för en timme sedan.
Erik Larsson går med tidningsvagnen uppför Thorssons väg, men han tar av precis före den nedbrunna villan. Ingen ska ha tidningen där mer.
Polisen kontaktade honom efter branden. Men han hade inte sett något.
I natt är Mikael Svensson yttre befäl vid polisen. Två och en halv patrull, det vill säga fem man, ska sörja för bevakningen av de fem kommunerna i sydöstra Skåne.
Klockan är lite efter tre och Mikael Svensson och kollegan Claudia Erlandsson har redan hunnit beta av ett par inbrott i Köpingebro och varit en vända i Simrishamn. På vägen tillbaka har de passerat Tomelilla och kört förbi några "kända adresser".
Nu står de på Stortorget. Bara enstaka nattvandrare syns till. Annars är det än så länge mycket lugnt i staden. Tornväktaren har gått och lagt sig, men polisen fortsätter att bevaka staden. Mikael Svensson berättar att i natt har bevakningen skärpts. Mannen som kallas gryningspyromanen är ute på stan och civil polis skuggar honom.
Varför det görs just nu vill Mikael Svensson inte gå in på.
Han förstår att Ystadsborna är både oroliga och kanske frustrerade efter de många bränderna.
- Jag förstår oron, den ska inte nonchaleras. Vi gör så gott vi kan. Att det brister i bevisningen kan vi inte påverka, säger han innan patrullen kör vidare i natten.
Bagaren Mats Andersson på Möllers bageri har varit igång sedan halv tre på morgonen. Mitt emot bageriet på Regementsgatan ligger hyreshuset som evakuerades vid mordbranden i oktober. Då fick hyresgästerna värma sig inne på bageriet.
- Barnen var chockade, säger Mikael Svensson.
Han förstod inte vad som hade hänt förrän brandbilarnas blåljus syntes genom de immiga rutorna på bageriet.
I natt är det tyst och stilla på gatan.
Joakim Karlsson med hunden Loba tar sig dock en promenad. Han ska sedan åka till jobbet på Plastal i Simrishamn. Han bor bara ett par hus från den brandhärjade fastigheten.
- Visst är det obehagligt säger han.
I dag funderar han dock mest på vilket besked företagsledningen ska komma med i dessa varseltider. Nu är klockan snart 05.08 då det första Pågatåget går till Malmö. André Jensen väntar på avgång.
Han har gått på mörka gator till stationen.
- Egentligen funderar jag inte så mycket på bränderna. Kanske kollar man lite extra, säger han.
Men de flesta vi pratar med denna natt verkar på ett eller annat sätt påverkas av mordbränderna, även om de inte är direkt drabbade. Det är som om mordbrännaren (om det nu är en ensam gärningsman) inte bara har tänt eld på hus och hem. Han tränger på något vis också in i människors medvetande.
- När jag kommer ner i källaren och ska ta cykeln undrar man om det inte känns röklukt, säger Eva Sjöberg.
Hon jobbar på sjukhuset som städare och har just kommit till sjukhusentrén där hon parkerar sin cykel.
Cecilia Efverlund plockar skräp och städer vid stationen. Hon tycker också att det är kusligt med bränderna. Hon vet inte hur den misstänkte pyromanen ser ut.
- Är det inte han, är det tragiskt, att bli anklagad så, säger hon.
Hon har märkt att det är mycket mer poliser i stan efter de senaste bränderna. Det tycker hon är bra, men hon befarar att någon kommer att komma till skada om det inte blir ett slut på bränderna. Nu övergår natten morgon. Temperaturen har fallit några grader och himlen klarnar. På brandstationen rullar Magnus Fogelberg ihop sin madrass och stuvar in den i ett skåp. Hans arbetslag har jobbat passen vid de senaste tillfällena då mordbrännaren härjat. Men den här natten har varit lugn, så när som på ett automatlarm som orsakades av en varmkörd maskin.
- Det var efter tolv och vi hade precis gått och lagt oss. Jag kom inte i säng igen förrän klockan två och sedan var det svårt att somna, säger han.
Magnus Fogelberg berättar att många ringer och frågar om bränderna och om hur man ska skydda sig. Medvetenheten har ökat.
Några direkta funderingar kring mordbrännaren har han inte. Han och manskapet på räddningstjänsten försöker bara göra sitt jobb.
Och den misstänkte pyromanen syntes inte till under natten trots att Allehandas reportageteam snurrade många varv i centrum.
Väl hemma på redaktionen hör vi på polisradion att mannen har avhysts från en av färjeterminalerna.