Annons
Nyheter

Mördade kvinnor dog av skallskador

(Uppdaterad 14.29). De två 18-åriga kvinnor som i mitten av januari hittades döda på Hallandsåsen hade båda utsatts för kraftigt våld mot huvudet men var vid liv då de lämnades på platsen. Kvinnorna dog av skador i hjärnan i kombination med kraftig nedkylning.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2004

Däremot avvisade kammaråklagare Joakim Zander i Helsingborg och spaningsledaren Börje Sjöholm på en presskonferens på onsdagen alla spekulationer om att de två kvinnorna hade drogats innan de lämnades att dö utmed gamla E6 på Hallandsåsen. De unga kvinnorna från Laholm hade inte heller druckit alkohol. Det fastställdes under de omfattande rättsmedicinska och rättskemiska undersökningar som har gjorts sedan dubbelmordet. De slutliga svaren kom förra veckan. Börje Sjöholm, kriminalkommissarie i Helsingborg, sade att de yttre huvudskador som offren hade då de hittades från början inte föreföll ensamt dödliga. Därför uppkom misstanken om att offren hade drogats. Den rättsmedicinska undersökningen har inte kunnat fastslå exakt när kvinnorna dog. Den aktuella natten, mellan den 16 och 17 januari, pendlade temperaturen kring nollstrecket. - Det är klarlagt att de två var helt oförmögna att ta sig därifrån. Det är också klart att någon har tillfogat dem skadorna genom slag eller något liknande, sade Joakim Zander. Han ville inte gå in på vilket slag av tillhygge som kan ha använts. Två 17-åriga pojkar från Båstad greps den 19 januari och sitter häktade på sannolika skäl misstänkta för dubbelmordet. De nekar båda till brott. De ene av dem har dock i förhör medgett att de två träffade kvinnorna och har också berättat en del om vad de gjorde under ödesnatten. Men åklagaren och polisen håller inne med detaljer för att inte påverka vittnen. - Vi vet att de träffades strax efter midnatt utanför Östra Karup och for till Ängelholm. Strax före klockan ett aktiverades båda kvinnornas mobiltelefoner från en sändare i Ängelholm, säger Börje Sjöholm. Polisen tror att 17-åringarna dumpat kvinnorna vid vägen, tagit deras bil och därefter rullat den utför ett stup i Östra Karup. Genom vittnes försorg vet man att bilen kraschades klockan 02.15. På presskonferensen framkom flera besvärande omständigheter för de båda misstänkta. Teknisk bevisning binder pojkarna till bilen. Undersökningar har också visat att bilen rullades över stupet efter det att kvinnorna övergavs. Zander och Sjöholm fick flera frågor om den saken och svarade båda: - Ja. Det skedde efteråt. Polisen har i dagarna genomfört en förnyad husrannsakan hos den ene av 17-åringarna. Men Börje Sjöholm vägrar att avslöja vad den var ute efter. - Nya husrannsakningar sker normalt allt eftersom förundersökningen framskrider, sade han. Efter omhäktning av pojkarna i tisdags har åklagaren nu två veckor att väcka åtal men han ville inte säga om bevisen redan är tillräckliga eller om tiden räcker. Text: Thomas Hamberg/TT

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons