Annons
Nyheter

Mor sår och far kör gräsklipparen

Mannen puttrar omkring med gräsklipparen och kvinnan i huset planterar blommor. Känns det igen? Ja, så ser det ut i den ojämställda värld som kallas trädgården.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2008
Mannen kör gräsklipparen enligt en undersökning som företaget Plantagen har gjort. Bild: Scanpix
Mannen kör gräsklipparen enligt en undersökning som företaget Plantagen har gjort. Bild: ScanpixFoto: 

När trädgårdssysslorna ska utföras så är könsuppdelningen rätt klar, visar en undersökning som företaget Plantagen gjort.

Det finns över 2,5 miljoner trädgårdar i Sverige och för att de ska prunka krävs en stor arbetsinsats. Nästan tre miljoner svenskar arbetar i trädgården minst 20 gånger per år.

Annons

När männen kastar sig över sysslorna i trädgården finns nästan alltid en maskin eller ett verktyg till hands. De vanligaste sysslorna som männen utför är: att grilla, att klippa gräset och att gödsla.

På kvinnornas lott ligger mer handfast och tidsödande jobb som att plantera blommor, vattna och rensa ogräs.

Drygt 89 procent av kvinnorna uppgav att de ansvarade för plantering av blommor. Det är också kvinnorna som oftast vattnar och rensar ogräs, tar hand om trädgårdsmöblerna och städar i trädgården.

Det finns också regionala skillnader i undersökningen, mest jämställt i trädgården är det i Göteborg och Malmö medan norrlänningarna och stockholmarna ogärna delar på trädgårdssysslorna.

I undersökningen tillfrågades närmare 1100 personer om vem i hushållet som oftast utför de olika sysslorna i trädgårdsarbetet. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons