Nyheter

Mobilen – dröm för reklambranschen

Med den nya generationen mobiler får reklambranschen vad den alltid drömt om – en rak och personlig kanal direkt till konsumenterna. Det är en marknad som kommer att växa fruktansvärt mycket, säger Pia Grahn Brikell, vd i Sveriges Reklamförbund.
Nyheter • Publicerad 20 april 2008

Teoretiskt kan få medier slå mobilerna i reklamsammanhang. En del människor rankar mobilen som den viktigaste ägodelen vilket väl bevisas av att många aldrig släpper det krampaktiga greppet om nallen.

Tekniskt är den snart en fullfjädrad dator som kan spåras var den än befinner sig, vilket möjliggör geografiskt riktad reklam. Kan mobilen i nästa steg kopplas ihop med konsumentens köpvanor på internet så är reklambranschens våta dröm fullständigt uppfylld.Det som hittills hindrat byråer och annonsörer från att rikta sig mot mobilerna är helt enkelt tekniken, enligt Pia Grahn Brikell. Massutskickade sms har inte fungerat särskilt bra, men när allt fler skaffar sig mobiler med snabb internetuppkoppling blir läget ett helt annat.

- Det är den unga generationen som är den mest intressanta målgruppen. De lever verkligen för sin mobil och använder den till spel, musik och allting. Mobilerna är redan små datorer men de kommer att bli ännu mer avancerade och det möjliggör en massa mer reklam, säger hon. Svenskarna har inte gjort sig kända som världens största vänner av reklam och frågan är hur folk i allmänhet kommer att reagera när reklamen dyker upp i mobilen.

- Folk är trötta på reklam som tränger sig på och där ligger den största faran med mobilerna. Det kommer inte att gå att gödsla med dålig mobilreklam. Då kommer konsumenterna inte att vilja ha den och slå bakut. Är den däremot underhållande, smart och bjuder på någonting så tror jag den kan bli oerhört effektiv.

Hon utesluter inte att mobilerna kommer att få ett eget nix-system, alltså det som i dag finns för fast telefoni och där den abonnent som så vill kan stoppa alla former av marknadsföring.

- Konsumenterna ska ha möjlighet att säga ifrån om de tycker att de är störande. Men det gör de ju i regel med plånboken också genom att välja bort de annonsörer som de tycker är korkade.

Björn Ewenfeldt (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.