Annons
Nyheter

Mobil röntgen avslöjar gömt smuggelgods

I stället för att behöva slita upp hundratals lådor kan tullen nu kontrollera all last på ett lastbilsflak i ett enda svep. En stor, mobil röntgenscanner är det nya vapnet i jakten på smugglarna. Nyligen hittades i Ystad 700000 cigaretter i en last med grillkol.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2005

– Om du öppnar en lastbil och tittar in i den så ligger ju inte det man vill smuggla i avvikande lådor. Vill man visitera lastbilen får man öppna varenda låda, säger Veronica Blixt, nationell specialist på teknik- och metodutveckling inom Tullverket.

Det är här den nya scannern innebär en radikal förändring. Den gör det möjligt att översiktligt kontrollera en lastbil med släp på bara några minuter. Tullpersonalen får direkt en fingervisning om var de bör leta vidare, vilka lådor det lönar sig att öppna.

Annons

– Man kan till exempel se skillnader i strukturer, säger Veronica Blixt. Till skillnad från "vanlig" röntgen arbetar den mobila scannern med gammastrålning. Den väger 16 ton och sitter i en lastbil som flyttas oregelbundet mellan kontrollplatserna i Skåne. Smugglarna ska inte veta i förväg var scannern finns just för tillfället.

I hamnen i Göteborg har tullen en sådan här utrusning sedan drygt ett år, medan Skånetullen fick sin sent i höstas. Tiden sedan dess har till stor del gått åt till teknisk inkörning och utbildning. Cigarettbeslaget i Ystad i förra veckan är det största hittills med hjälp av scannern.

– Men utomlands finns en stor erfarenhet. I Norge hittades till exempel drygt 500 kilo cannabis, berättar Veronica Blixt. Men smugglarna anpassar sig också efter tullens allt bättre teknik. Motdraget är att inte lägga så stora partier av smuggelgodset på ett och samma ställe. Med flera, mindre sändningar kan smugglarna ta risken för ett beslag och samtidigt hoppas att en annan del slinker igenom.

Röntgenteknik för kontroll av till exempel hålrum i bilar har använts sedan länge av tullen. Alla strålkällor kan innebära risker för personalen, men från fackligt håll finns än så länge ingen kritik.

– Förutsättningen är att utrustningen ställs upp så att utrymmet räcker för att uppfylla alla säkerhetsregler, säger Johnny Johansson, vice ordförande i fackförbundet Tull-Kust. (TT)

Peter Palmkvist

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons