Annons
Nyheter

MKB misstänkt för etnisk diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen (DO) vill utreda om Malmös kommunala bostadsbolag MKB gjort sig skyldigt till etnisk diskriminering.
Nyheter • Publicerad 1 februari 2005

Det avslöjandet för drygt en vecka sedan om svarta listor och hemliga register hos MKB om bostadssökande och hyresgäster som har fått DO att reagera så skarpt. DO uppmanar nu aktivt alla som känt sig diskriminerade att höra av sig så att saken kan utredas i misstänkta fall. Om samlad information om ras, hudfärg och etnisk tillhörighet lett till omdömen som exempelvis "inget att ha" och därmed stora svårigheter att få en lägenhet hos bolaget så är det mycket allvarligt, anser DO.

– Man vet ju inte omfattningen på det här heller, det är inte så många som anmäler att de har blivit diskriminerade, säger tillförordnade DO Anna Theodora Gunnarsdottír. Att det är ett kommunalt bostadsbolag det handlar om är enligt DO extra illa. Även om man är väl medveten om att diskriminering ofta förkommer just i fråga om bostäder.

Annons

– Det är också den allmänna erfarenhet vi har att det är svårt att bevisa att det är fråga om olaga diskriminering när det gäller bostadsbolag, säger Anna Theodora Gunnarsdottír.

Men MKB-fallet kan tänkas ändra på det. Flera anmälares berättelser om särbehandling kan leda till många rättsfall för DO. Lagen om etnisk diskriminering som trädde i kraft den 1 juli 2003 innebar både ett starkare skydd mot etnisk diskriminering och en bevislättnad. Det har blivit lättare för den enskilde att föra talan om misstänkt etnisk diskriminering på en rad områden utanför arbetslivet, till exempel sjukvård, socialförsäkring och bostäder.

Det räcker för den som anser sig diskriminerad att peka på ett missgynnande, att man till exempel fått ett avslag eller nekande besked, fast man har samma kvalifikationer som den som i stället gavs företräde.

Motparten måste då bevisa att detta inte berodde på diskriminering.

DO är nu främst intresserad av misstänkta fall hos MKB efter den 1 juli 2003, när den nya lagen infördes. DO har också begärt att MKB ska lämna ut uppgifter till DO:s utredning.

– De har bekräftat att de har mottagit vår begäran och sagt att de kommer att lämna uppgifter till oss, säger Anna Theodora Gunnarsdottír. (TT)

Annette Fröstberg

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons