Annons
Nyheter

Misstänkt svartjobbare polisanmäls

Fackförbundet Kommunal i Kristianstad har polisanmält vad man anser vara ett "solklart" fall av svart arbetskraft i Vä. Men den facklige förtroendemannen Tommy Nilsson, som också sitter i Kommunals förbundsstyrelse, är upprörd över polisens insats.
Nyheter • Publicerad 30 juli 2003

Det var Tommy Nilsson själv som gjorde anmälan till polisen, efter ett tips från en privatperson i Vä. Personen noterade på tisdagsmorgonen en polskregistrerad personbil som parkerades i närheten av ett villaområde i Vä. Männen som kom i den gick till en villaträdgård samtidigt som en firmabil, lastad med arbetsredskap, från ett trädgårdsföretag i trakten parkerade utanför. Männen försågs med verktyg och började klippa häcken. - Det här handlar om ren, svart arbetskraft. Jag har kollat upp företagsnamnet på bilen, och eftersom vi tillstyrker arbetstillstånd för utländsk arbetskraft vet jag att företaget inte har några arbetstillstånd, säger Tommy Nilsson, som anmält upptäckten också till skattemyndigheten. Men när Tommy Nilsson senare på dagen ringer polisen för att höra om sin anmälan får han beskedet att fallet avskrivits. - Det fanns inget att rapportera, sa de. Det är det typiska när vi anmäler svart eller felaktig arbetskraft. Jag tror inte ens att de var ute på plats, eftersom jag inte kunde få besked om vilka poliser som åkte ut. Men enligt en så kallad händelserapport var en polispatrull ute på plats i villaträdgården på tisdagsmorgonen. I en kommentar i rapporten står det att "polacken har jobbat från den 24-29 juli. Ska åka hem till Polen den 6 augusti". Det inre befälet i Kristianstad på tisdagskvällen, Agneta Nyström, vill inte säga annat än att Tommy Nilsson ska få de uppgifter han har begärt ut. Hänvisad till intendenten - I övrigt har han hänvisats till polisintendent Anders Björklund, som har hand om de här fallen, säger hon. Enligt Tommy Nilsson strömmar det in tips om svart arbetskraft till Kommunal. Orter som Kristianstad, Vinslöv, Östra Sönnarslöv förekommer. - Det här är ett problem i hela Sverige. Minst 30000 polacker beräknas arbeta svart här i sommar, säger han. Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons