Annons
Nyheter

Misstänkt Skånemordbrännare anhållen

Den 39-årige man som på måndagen anhölls misstänkt för försök till mordbrand försökte sätta eld på predikstolen i Heliga Trefaldighetskyrkan i centrala Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2003

Han är nu polisens huvudmisstänkte för de många pyromandåden sedan i våras i Kristianstadstrakten, Bromölla och Ystad. Han har tidigare dömts till fängelse för en rad brott, bland annat för anlagda bränder och sabotage i sydöstra Sverige, rapporterar Kristianstadsbladet. Han har hela tiden hört till de misstänkta och har förhörts två gånger men sedan släppts. Polisen har också gjort husrannsakan i hans bostad men då inte funnit några bevis men däremot en del stöldgods. En ny husrannsakan genomfördes under måndagen. Den misstänkte var under polisbevakning då han på måndagsmorgonen sågs gå in i Heliga Trefaldighetskyrkan. När han kom ut gick de skuggande poliserna in i kyrkan och fick veta att han visat ett särskilt intresse för predikstolen. Där fann de ett brinnande stearinljus i ett hörn på golvet. - Predikstolen är av sten. Men det finns också många trädetaljer och textilier där, så det kunde ha gått riktigt illa om lågan från stearinljuset hade fått fäste, säger kyrkoherde Göran Callmer till tidningen. Polisen har till och från spanat på 39-åringen, bland annat dagen innan Ystad drabbades av fem anlagda bränder tidigt på lördagsmorgonen den 12 oktober. Senare på lördagen greps mannen i Ystad, delgavs misstanke om grov mordbrand men släpptes efter förhör. Förutom de straff mannen har avtjänat dömdes han i Ystad till åtta års fängelse för mordbränder i telestationer i södra Skåne under 1990-talet, men friades av hovrätten i brist på bevis. Han har också för två år sedan suttit häktad i Kristianstad misstänkt för anlagda bränder i närpolisens lokaler i Åhus och Bromölla. Men misstankarna räckte inte till åtal och utredningen lades ned, skriver Kristianstadsbladet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons