Nyheter

Misstänkt rånarbil jagades utanför Trelleborg

De rånare som slog till mot Securitas värdedepå i Jönköping på måndageskvällen jagades av polisen på tisdagsmorgonen utanför Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2007

Det visade sig dock att den Volkswagen Passat som stoppades strax norr om Trelleborg inte hade med rånförsöket mot värdedepån att göra. Enligt Rikskriminalen avfördes både den och föraren från misstankarna. Några andra frihetsberövande var på tisdagseftermiddagen inte heller aktuella.

– Det är fortfarande på fri fot. Något byte kom de inte över. De kom aldrig i närheten av några pengar. De gick rakt in i vårt nya säkerhetssystem som drog i gång och de kom inte längre, säger Ulf Vikman, informationsansvarig vid Securitas.

Ännu på tisdagseftermiddagen var de fyra eller fem förövarna på fri fot. Strax efter lunchtid hittades en utbränd bil i trakterna av Gränna.

– Vi misstänker att den kan ha ett samband med rånet och att den kan ha använts som flyktbil, säger kriminalinspektör Lennart Gustafsson. Den aktuella bilen är anmäld stulen sedan i höstas i Stockholmsområdet. Bilen var försedd med nummerplåtar som stals i Karlskrona i måndags. Bilen bärgades och teknisk undersökning ska genomföras.

Kuppen mot värdedepån var snabb och dramatisk.

Med en hjullastare körde de beväpnade och maskerade rånarna rakt genom en port, in på det avspärrade området och fram till värdedepåns omlastning. Larmet till polisen kom klockan 23.17.

Inne på området fanns drygt tio anställda vid Securitas, eller Loomis som Securitas Värde nu byter namn till under våren.

– Men de var i ett annat rum, i en annan del av anläggningen, säger Lennart Gustafsson.

De anställda mötte aldrig rånarna ansikte mot ansikte.

Hjullastaren som porten forcerades med hade rånarna stulit inne i centrala Jönköping, tror polisen.

Efter rånet försvann förövarna i sin flyktbil.

– Vi upprättade en del kontrollpunkter runt om i länet och andra distrikt, men det gav inget resultat. Kontrollerna är nu indragna, sade Lennart Gustafsson vid lunchtid. Inne på värdedepån finns övervakningskameror men vad de kan ge som hjälp i jakten på rånarna var under morgonen okänt. Filmen granskades under dagen.

– Vi har också en del filmer från vittnen. Men de har inte gett något eftersom männen var maskerade.

Området vid Kapellgatan där Securitas värdedepå ligger spärrades av efter rånet. Det är inte första gången anläggningen rånas. I november 2005 användes en liten lastbil som murbräcka, fyra väktare hotades med vapen och rånarna lämnade en bombattrapp i en bil för att hindra polisen. Tusentals personer fick lämna sina arbetsplatser och 200 fick evakueras, men rånbytet blev enligt Securitas inte stort.

Robert Jönson (Allehanda)

Christer Jönsson/ Leif Brändström (TT).

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.