Annons
Nyheter

Misstänkt pyroman omhäktad

(Uppdaterad) Den 44-årige man som misstänks ligga bakom pyromandåden i Simrishamn i mitten av förra veckan omhäktades på fredagen på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mordbrand och två fall av hot mot tjänsteman.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2008

- Det betyder att bevisningen är starkare än vid förra häktningen. Vad som åstadkommit det vill jag inte gå in på, säger Magdalena Holmberg, åklagare och förundersökningsledare.

Tingsrättens beslut att häkta 44-åringen ännu en gång beyder att polisen fått ytterligare 14 dagar på sig att samla bevis mot mannen. Varken polis eller åklagare vill kommentera vilken typ av bevisning man lyckats leta fram för att få tingsrätten att acceptera den tyngre misstankegraden - skäligen misstänkt i stället för sannolika skäl.

Annons

Polisen har dock skickat mannens kläder tillsammans med fynd gjorda på en av brandplatserna till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping för analys. Några provsvar hade man på fredagseftermiddagen ännu inte fått ta del av. Spaningsledningen har dock tidigare konstaterat att man också har annan bevisning, något som tyder på att vittnen har identifierat mannen vid någon av brandplatserna. Den cykel mannen färdades på vid gripandet stals enligt polisen i Simrishamn dagen före de fyra bränderna.

Det var på onsdagen i förra veckan som fyra bränder på mycket kort tid chockade morgonpigga Simrishamnsbor. Samtliga bränder kunde relativt snabbt konstateras vara anlagda. Endast några timmar efter att den sista branden på Storgatan släckts kunde polisen gripa 44-åringen på cykel på vägen mellan Tomelilla och Simrishamn.

Misstankarna om hot mot tjänsteman vill Magdalena Holmberg inte heller kommentera. Det är därför inte känt om det är polismän eller häktespersonal som hotats av mannen. Inte heller vad hotet eller hoten bestått av. Däremot är hotmisstankarna något som tillkommit sedan den förra häktningsförhandlingen.

Vilka utredningsåtgärder som polisen kommer att ägna sig åt under den närmaste 14-dagarna vill åklagaren inte heller kommentera. Däremot kommer en kollega till Magdalena Holmberg att ta över som förundersökningsledare under hennes semester.

Mannen har tidigare via sin advokat nekat till pyromandåden.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons