Annons
Nyheter

Misstänkt pyroman gripen i Dalarna

En 42-åring, som tidigare figurerat i mordbrandsutredningar i bland annat Skurups kommun och i Kristianstad, anhölls i går misstänkt för flera bränder i Dalarna.
Nyheter • Publicerad 8 november 2005

Den misstänkte pyromanen greps i söndags i Rättvik efter ett intensivt spaningsarbete. Det har pågått de två senaste veckorna sedan Olnispagården i Sälen totalförstördes. Byggnaderna hade ett stort kulturvärde och räknas som oersättliga. Sedan dess har det brunnit på flera ställen i Dalarna.

På ett par ställen har gärningsmannen dock inte lyckats i sitt uppsåt.

Annons

De tekniska undersökningarna och alla förhör som hållits har dock pekat åt ett och samma håll.

Under söndagen stärktes misstankarna mot mannen och undersökningsledare vice åklagare Olle Sohlberg beslutade att anhålla 42-åringen i sin frånvaro.

Men en timme senare kunde han gripas i Rättvik. Hur själva gripandet gick till vill inte polisen gå närmare in på. mer än att det var helt odramatiskt. 42-åringen som är från Kristianstad har figurerat i flera mordbrandsutredningar i Skåne, men är inte dömd för mordbrand. Han har stått åtalad för att ha försökt starta en brand i Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstads kommun men kunde inte fällas. Under 2004 upptäcktes ett skoavtryck som kunde spåras till mannen efter en brand i Västra Vemmenhögs kyrka i Skurups kommun som eldhärjats. Då dömdes mannen i tingsrätten till sju års fängelse, men friades senare av hovrätten.

Att mannen skulle ha en personlig anknytning till Dalarna har polisen inte funnit.

Mannen ska ha tagit sig till Dalarna med sin bil och tidvis övernattat i denna, en röd Peugeot 405. Den är nu beslagtagen och en teknisk undersökning har påbörjats.

Polisen fortsätter förhör med mannen själv, men också med andra personer som kan ha sett något.

Polisen i Falun är också intresserade av att komma i kontakt med fler personer som kan ha gjort eventuella iakttagelser.

I dag bestämmer sig förundersökningsledaren om den misstänkte pyromannen ska begäras häktad. Totalt är mannen anhållen misstänkt för mordbrand på Olnispagården i Sälen 27 oktober och på Zorns gammelgård i Mora 31 oktober. Han misstänks också för skadegörelse på klockstapeln i Mora samma dag. Han är också misstänkt för tre försök till mordbrand. 2 november i Nusnäs hos Grannas Olsson där Dalahästen tillverkas , och 5 novemeber i Frosts knivfabrik i Mora där Morakniven görs och samma dag även hosTriumpgglass i Mora.

Marie-Louise Lindell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons