Annons
Nyheter

Misstänkt pyroman fortsätter att neka

Den 40-årige man som misstänks för grov mordbrand i Heliga Trefaldighetskyrkan i slutet på oktober fortsatte att neka när den delen av åtalet mot honom på onsdagen togs upp i rätten.
Nyheter • Publicerad 17 december 2003

Mannen hävdar att det inte är han som placerat ett tänt stearinljus liggande på en pall i predikstolen. Han säger att han gick till kyrkan för att läsa veckans bibelord och tända ett ljus till minne av sin avlidne pappa. - Men jag tror inte att jag tände ett ljus den gången, säger han. 40-åringens försvarsadvokat Matts Johnsson från Ystad medger att brottet ska rubriceras som grov mordbrand, om det funnits risk för att branden skulle sprida sig. Advokaten hävdar dock att det inte finns några bevis för att 40-åringen skulle tänt ljuset i predikstolen. Han skjuter in sig på att det inte hittats några spår efter mannen i predikstolen eller några spår från den på mannens kläder. En annan svaghet i bevisningen är att poliserna som skuggade mannen bara hade uppsikt över två av de tre ingångarna till kyrkan. Advokaten menar därför att någon annan obemärkt kan ha tagit sig in och ut i kyrkan och placerat ljuset i predikstolen. Tingsrätten har besökt kyrkan och tittat på predikstolen och ingångarna till kyrkan. Under onsdagen vittnade de två poliser som skuggade 40-åringen när han gick in i kyrkan samt kyrkvaktmästaren och ytterligare några personer med anknytning till kyrkan. Skuggningen av mannen berodde på att han misstänktes för de många anlagda bränderna i Kristianstadstrakten och Bromölla med början i pingst och för fem mordbränder i centrala Ystad, natten till lördagen den 18 oktober. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons