Nyheter

Misstänkt mördare anhållen

Polisen håller på att nysta upp ett spaningsmord från i fjol somras. En person sitter anhållen i Kristianstad som skäligen misstänkt för vad som kan vara ett mord begått på ett hotellrum i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 28 april 2005

Vice chefsåklagare Pernilla Åström är mycket förtegen och säger att ärendet har högsta sekretess i polishuset. Hon vill inte ens säga om den anhållne personen är en man eller en kvinna. Endast en mycket liten grupp utredare i polishuset känner till ärendet. Uppgifterna om anhållandet blev dock offentliga på onsdagen genom att åklagaren begärde att tingsrätten skulle förordna en offentlig försvarare åt den misstänkte.

Advokaten Annika Sundström i Linköping har utsetts till försvarare, enligt den misstänkte personens önskemål.

Advokaten befann sig på onsdagen i Kristianstad för att närvara vid förhören med den misstänkte, som sedan i måndags sitter i en cell i arrestavdelningen.

– Senast klockan tolv på torsdagen måste jag ta ställning till om personen ska begäras häktad eller försättas på fri fot, berättar Pernilla Åström.

Hon kommer att fatta beslutet strax innan tidsfristen går ut, eftersom polisen ska genomföra vissa utredningsåtgärder under torsdagsförmiddagen.

– Jag måste invänta dem och jag vet för dagen inte alls var vi hamnar till slut. Pernilla Åström förklarar att anhållandet inte har något samband med det misstänkta mordet på en 30-årig kvinna på Skanslinjevägen i Öllsjö i somras. Där anlade mördaren brand i huset för att försöka dölja mordet.

– Det aktuella fallet är inte helt färskt, utan ett spaningsärende som polisen arbetet med en tid och där olika uppgifter nu gör att vi nått upp till nivån skälig misstanke mot en person.

Pernilla Åström vill varken bekräfta eller dementera att misstanken gäller ett mord i samband med ett mystiskt dödsfall på ett hotellrum i Kristianstad i somras.

– Vi är så tidigt i utredningen att jag inte vill gå ut med några uppgifter över huvudtaget, både med hänsyn till den pågående förundersökningen och anhöriga till de involverade personerna. Dessutom handlar det om en händelse som, enligt vad jag vet, inte tidigare uppmärksammats i massmedia.

Skälig misstanke är den lägsta misstankegraden. Den kan leda till utredningshäktning i högst en vecka. Därefter måste polis och åklagare nå upp till sannolika skäl för att få förlängd häktning.

Lennart Svenezon

044"18 55 68

lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.