Annons
Nyheter

Misstänkt matförgiftning på äldreboende

Nyheter • Publicerad 20 april 2005

Nio personer på ett demensboende i Uppsala har insjuknat med tecken på matförgiftning. Prover har visat på höga bakteriehalter i flera av de rätter som levererats till boendet från ett företag i Malmö.

Den oxstek med gräddsås som tros ha orsakat matförgiftningen innehöll så mycket bakterier att den betecknas som otjänlig. Sex andra rätter har fått omdömet tjänlig med anmärkning.

Annons

– Att det är för högt antal bakterier i maten kan bero på att kylkedjan inte hålls eller att värmebehandlingen av maten varit otillräcklig, säger stadsveterinär Claes Kihlberg i Uppsala till Upsala Nya Tidning.

Maten kom från Malmöföretaget Medirest, som levererar färdiglagad mat till sjukhus och äldreboenden. Leveranserna till äldreboendet i Uppsala har pågått sedan den 1 mars.

Medirests Sverigechef Åsa Storgärds säger till SVT:s Sydnytt att företagets egenkontroll ska skärpas och att man ska gå igenom tillagningsprocessen tillsammans med miljö- och hälsoskyddskontoret i Malmö. (TT)

Uppsala
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons