Nyheter

Misstänkt falsk läkare i Ystad

En man misstänks ha fått anställning som läkare på Ystads lasarett efter att ha visat upp falska intyg. Efter tre grova behandlingsmissar på sin första riktiga arbetsdag har han med omedelbar verkan stängts av från sin tjänst.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2003

Misstagen gjordes på akuten. Det finns nu misstankar om att mannens läkarlegitimation är falsk liksom de tjänstgöringsintyg från Tyskland och Turkiet som gör gällande att han är specialist i invärtes medicin, skriver Skånska Dagbladet. - Efter att ha gått igenom de missar han gjorde sig skyldig till har jag mycket svårt att tro att han är specialist i invärtes medicin, säger Jerker Persson, verksamhetschef på medicinkliniken i Ystad, till tidningen. Mannen anställdes vid lasarettet i början av hösten. Under fyra veckor gick han bredvid en kollega för att lära sig rutinerna innan det var dags för första arbetsdagen på egen hand. Men den dagen slutade med flera misstag. En äldre kvinna med blodpropp i benet sändes hem utan åtgärd trots att symptomen var tydliga. En 92-årig man med hjärtsvikt fick medicin utskriven som doserats "på tok för högt" och en medelålders kvinna med neurologiska symptom skickades hem utan någon ordentlig undersökning. Senare framkom att hon hade en skada på hjärnan. - Jag har aldrig varit med om att någon så flagrant brister i sina kunskaper, säger Jerker Persson, som omedelbart ringde upp läkaren och meddelade att han var avstängd. Samtliga händelser har anmälts som Lex Maria-fall. Läkaren kommer dessutom med stor sannolikhet att anmälas till Socialstyrelsen. - Jag förutsätter att de kommer att kontrollera sanningshalten i de dokument som han visat upp. Skulle de visa sig vara riktiga så förutsätter jag att han får göra kunskapsprov, säger Jerker Persson. När mannen anställdes behövde han inte göra något kunskapsprov eftersom han enligt intygen hade tillräckligt många tjänstgöringsår i ett annat EU-land, det vill säga Tyskland, skriver tidningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.