Annons
Nyheter

Misstänkt fall av influensa i Skåne

Ett misstänkt fall av vinterns influensa finns i Skåne. "Men det finns inget säkerställt fall än", säger biträdande smittskyddsläkaren i Region Skåne, Kristina Persson.
Nyheter • Publicerad 19 november 2003

- Det finns något enstaka fall som vi har bedömt kan vara influensa, men det är inte lätt att skilja influensasymtom från andra symtom. Virologen som utför testerna har ännu inte kunnat påvisa något influensafall. Hon kan inte säga var i Skåne det misstänkta fallet har påvisats. Så kallad influensa A, där den dominerande varianten går under namnet Fujian, har hittills rapporterats hos tre patienter i Sverige, i Stockholm, Linköping och Skövde. Det gäller en man och två kvinnor i åldrarna mellan 18 och 58 år. En av dem har insjuknat i samband med en utlandsresa, medan de andra två har smittas i landet. I övrigt har influensautbrott rapporterats från Irland, där elever i två skolor i Dublin insjuknade redan i slutet av augusti i influensa A, där stammen har karakteriserats som Fujian. Samma stam har även isolerats från patienter i Storbritannien och i Norge. Tidiga utbrott av influensa A har även rapporterats från Canada och Israel och i början av oktober rapporterades 14 fall av influensa A från Island. Influensan i Europa har startat tidigare i år än under de senaste tre milda säsongerna, vilket tyder på att årets influensa kan komma att slå hårdare. Marcus Haraldsson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons