Annons
Nyheter

Missnöjet jäser hos Skånepoliser

Anställda inom polisen i Skåne är missnöjda med sina chefer. I ett brev till justitiedepartementet och rikspolisstyrelsen ber man om en översyn av läget på polismyndigheten i länet.
Nyheter • Publicerad 26 juni 2008

- Det finns ett utbrett missnöje, men som jag har förstått det rör det i huvudsak Malmö. I vårt polisområde har det förekommit maskningsaktioner i Trelleborg, säger en anonym poliskälla i polisområde södra Skåne till Allehanda.

Även om missnöjet inte ska ha nått de sydskånska poliserna i någon större utsträckning konstaterar Allehandas källa att det finns också utanför Malmö och att det jäser i leden.

Annons

Ett exempel handlar om poliser i Trelleborg som har uppdraget att kontrollera nykterheten på 50 bilförare. I exemplet nöjer sig polispatrullen kanske med fem kontroller. Vidare har hårdare tag mot cyklister beordrats, något som kanske inte resulterar i polisrapporter om lagbrott i den omfattning som annars hade skett.

I det anonyma brevet pekar poliserna på flera missförhållanden. Man menar bland annat att lönen i Skåne är lägre än på andra håll, att det råder svågerpolitik inom organisationen och att ledningen är ineffektiv.

- Jag känner inte till brevet, men att det finns en svågerpolitik inom ledningen... ja, det är ju så, men om ledningen är ineffektiv kan jag inte bedöma, säger poliskällan.

Brevskrivarna hävdar att lönen för Malmöpolisen placerar de anställda på 13:e plats av sammanlagt 21 polismyndigheter. En placering som man har trots att Malmö är landets tredje största stad. I sammanhanget pekar man också på att kollegorna i Stockholm har det genomsnittligt bästa lönerna i landet, följt av polismyndigheten i Västra Götaland och Göteborg.

I brevet, som är undertecknat "arbetstagarna vid polismyndigheten i Skåne, skriver man att också att missnöjda poliser planerar olika lagliga aktioner för att visa sitt missnöje. Hur aktionerna ska se ut preciseras inte av brevskrivarna.

Länspolismästare Eva Årestad Radner befinner sig för närvarande på semester och har inte gått att nå för en kommentar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons