Annons
Nyheter

Missbruket av narkotika sprids i Skåne

Drogmissbruket ökar i Skåne och är nu väl spritt utanför storstäderna. Bland de mest belastade kommunerna finns Sjöbo, Tomelilla och Ystad.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2005

En ny kartläggning visar att antalet kända narkotikamissbrukare har ökat i nästan samtliga skånska kommuner jämfört med tidigare undersökningar. Narkotikamissbruk är inte längre ett storstadsfenomen, åtminstone inte i skånska sammanhang.

Undersökningen visar på flera oroväckande tendenser, bland annat att många tunga missbrukare regelbundet kör bil på de skånska vägarna.

Annons

Uppgifterna i den nya kartläggningen kommer från polisen, kommunerna, kriminalvården och sprutbytesverksamheterna.

– Vi på polisen sitter till exempel inne med viss information, socialtjänsten sitter på annan information. Tanken med en sådan här kartläggning är att samla allt som olika insatser vet om narkotika och unga, säger Anders Carlsson, chef för brottsroteln i Polisområde Södra Skåne.

Undersökningen genomfördes under november och december förra året och omfattar 7000 inrapporterade personer. Av dessa var 3000 att betrakta som tunga missbrukare. Undersökningen visar att cirka 1000 av de tunga missbrukarna kör bil. – Vi visste att det förekom men att det var så många tunga missbrukare som kör bil var förvånande och skrämmande. Här ser vi också en trend: det är ju inte främst i storstäderna som missbrukarna behöver bil, utan det är i de mindre orterna som de är ute och kör, säger Håkan Johansson, folkhälsokonsulent på länsstyrelsen som varit med i kartläggningsarbetet.

I de sydskånska kommunerna pekas Sjöbo och Tomelilla ut som kommuner där en hög andel av missbrukarna kör bil.

Det är dyrt att leva och bo i storstäderna. Därför använder sig många missbrukare av städerna för att finansiera och införskaffa narkotika medan de bor på en mindre ort. Sjöbo kommun nämns särskilt i detta sammanhanget.

Narkotikamissbruket har ökat markant i Skåne de senaste åren och den nya rapporten pekar på tre huvudfaktorer. För det första har den svenska narkotikalagstiftningen skärpts vilket gjort att fler narkomaner registrerats. För det andra har omvärldsförändringar, som det svenska EU-medlemskapet och Öresundsbron, skapat en utvidgning av narkotika marknaden. Men kartläggningen konstaterar att det också har skett en betydande nyrekrytering av narkomaner i Skåne.

– Attityden bland många ungdomar är att droger inte är något farligt och det skrämmer oss, att de inte ser farorna med ett sådant missbruk, säger Anders Carlsson på Polisområde Södra Skåne. En annan oroväckande uppgift i undersökningen är att det finns 1000 skånska barn som har en förälder som är missbrukare, varav 600 är barn till tunga missbrukare.

När det gäller själva narkotikan är cannabis det vanligaste preparatet, följt av centralstimulantia som amfetamin och ecstacy. Opiater som heroin har också ökat. Undersökningen visar dock att det finns stora lokala variationer och detta gäller även missbruk av läkemedel.

Vellinge utmärker sig med låga missbrukarsiffror. Dessa förklaras i rapporten av höga bostadspriser i kommunen.

Kartläggningsstudien kommer nu att användas som beslutsunderlag av de olika berörda myndigheterna.

Fredrik Sjöstrand

malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons