Annons
Nyheter

Minst hundra fildelarfall på väg

Musikbranschen har samlat bevis i flera år och räknar med minst 100 anmälningar mot olagliga fildelare bara i år. "I år kommer vi att göra i varje fall ett hundratal ansökningar hos domstol om att få ut personnummer", säger Lars Gustafsson, vd på Ifpi, musikbolagens branschorganisation till Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 2 april 2009

Eftersom Datainspektionen gjort undantag som tillåtit Antipiratbyrån och Ifpi att registrera IP-adresser har branschen kunnat samla bevis i två och ett halvt år. Men före den första april kunde de inte få ut personnumren bakom adresserna.

- Hittills har vi bara kunnat använda vår bevisning till polisanmälningar som visat sig tämligen meningslösa.

Annons

15 av Sveriges mest kända författare blev först ut med att använda den nya Ipredlagen.

De vill att Solna tingsrätt ger klartecken till att lämna ut namnet på ägaren till en server med 2 000 ljudböcker.

- Men det är många fler författare som har sina böcker på den här servern. Det handlar om 2 000 ljudböcker vilket betyder att det mesta av svensk ljudboksutgivning finns på servern, säger Kjell Bohlund, ordförande i Svenska förläggareföreningen till TT och tillägger att det inte är någon tillfällighet att förlagen mer eller mindre hängde på låset till tingsrätten 12 timmar efter det att den nya Ipredlagen trätt i kraft.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons