Annons
Nyheter

Minst en död i Rangoon

Minst en demonstrant i Rangoon har skjutits till döds och fem har skottskadats, säger en sjukhuskälla till Reuters.
Nyheter • Publicerad 26 september 2007
Foto: 

"Skott avlossades av säkerhetsstyrkorna, först i luften, sedan mot demonstranterna. Vi vet inte om många människor skadades, men vi kan vara säkra på att blod har spillts", säger den franske diplomaten Emmanuel Mouriez till den franska radio-kanalen RTL. Den Oslo-baserade exilradiostationen Burmas demokratiska röst (DVB) hävdar i sin tur att en munk ska ha dödats.

- Enligt våra journalister på plats blev munken både misshandlad och skjuten. Dessutom blev fyra demonstranter skadade så illa att de blev tvungna att läggas in på sjukhus, säger redaktionschefen Khin Maung Win till den norska nyhetsbyrån NTB.

Annons

När munkarna och deras anhängare samlades vid Shwedagon-pagoden på onsdagen för att fortsätta sina dagliga demonstrationer möttes de av batongslag. Omkring 100 personer, inklusive ett antal munkar, uppges ha blivit gripna och inslängda i polislastbilar.

Tårgas användes dessutom mot en folksamling på ungefär 1000 personer som gjorde sig redo att vandra iväg.

Demonstranterna gav ändå inte vika - i stället rapporterades om åtminstone tre olika protesttåg på väg genom centrala Rangoon. Ett av dem samlade snabbt uppemot 5000 deltagare, uppgav ögonvittnen för Reuters.

- Vi kommer att fortsätta marschera. Vi gör det här för folkets bästa och säkerhet. Vi har beslutat oss för att riskera livet för folket, sade en högt uppsatt munk till nyhetsbyrån AFP.

En grupp på cirka 300 munkar satte i väg mot oppositionsledaren Aung San Suu Kyis villa, där hon sitter i husarrest, men bad allmänheten att hålla sig undan från den marschen.

- Vi munkar gör det här, snälla, anslut er inte till oss. Gör inget våldsamt. Vi kommer att visa vår kärleksfulla mildhet för dem, sade munkarna, syftande på militären.

Vid Sule-pagoden, dit flera av veckans tidigare marscher gått, sades i sin tur omkring 1000 personer ha samlats, utan att de bevakande poliserna slog till.

Under natten hade kravallpolis och militär placerats ut runt viktiga pagoder och kloster, i ett försök att förhindra ytterligare protester mot militärjuntan. Rapporter kom också om gripanden, bland annat av filmskådespelaren Zaganar - en av Burmas mest kända komiker - som de senaste dagarna öppet gett sitt stöd åt demonstranterna.

Även Win Naing, känd oppositionspolitiker och demokratiförkämpe, ska ha gripits under natten.

Soldater och polis har skjutit varningsskott i luften för att försöka skingra de tusentals människor som samlats för stödja de marscherande munkarna i Rangoon, rapporterar AFP. Dessutom ska tårgas återigen ha använts, uppger ögonvittnen.

Annons

Varningsskotten avfyrades vid Sule-pagoden och fick folk att kasta sig ned i panik och springa undan för att söka skydd. Dessförinnan hade de församlade ropat i talkörer mot soldaterna: "Ni är dårar, ni är dårar", rapporterar AFP.

TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons