Annons
Nyheter

Minskat utsläpp från Fu Shan Hai

(Uppdaterad 13.36). Danska dykare har lyckats stoppa närmare 90 procent av oljeutsläppet från det sjunkna kinesiska fartyget Fu Shan Hai utanför Bornholm. Vinden driver den oljestrimma som fortfarande finns i vattnet mot den danska ön Christiansö. Den svenska kustbevakningens spaningsflyg kunde på måndagsmorgonen rapportera att det i princip inte finns någon olja utanför den sydöstskånska kusten.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2003
Fu Shan Hai på väg ner i djupet. Arkivbild: Peter Nordquist/Pressens Bild
Fu Shan Hai på väg ner i djupet. Arkivbild: Peter Nordquist/Pressens BildFoto: 

- Danskarna har varit nere och tätat hål i skrovet och oljeutsläppet har minskat betydligt vid vrakplatsen. Det är mycket tunnare nu, men utsläppet har dock inte slutat helt och hållet. De arbetar på det just nu och de ska så småningom också försöka tömma vraket på oljan som finns kvar. Vädret ser skapligt ut, men vi vet inte alls hur lång tid detta kommer att ta, sa Roland Jönsson, vakthavande vid kustbevakningen i Karlskrona, på måndagsförmiddagen. Försöket med att suga upp den resterande oljan från Fu Shan Hai beräknas kunna inledas inom några dagar (se också spalten till höger). I går söndag begärde kollegorna i danska Sjövärnets operativa kommando (SOK) den svenska kustbevakningen om hjälp och det svenska oljesaneringsfartyget KBV 202 arbetar nu med att plocka upp olja i haveriområdet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons