Annons
Nyheter

Minskad potatisskörd varar ändå till påska

Nyheter • Publicerad 8 december 2005
Potatisen varar till påska...Arkivbild: Willy Alm
Potatisen varar till påska...Arkivbild: Willy AlmFoto: 

Sveriges potatislager kommer inte att bli lika välfyllda i år. Men potatisälskaren kan känna sig lugn.

Årets skörd av matpotatis ser ut att stanna på minus 17000 ton jämfört med 2004, beräknar Statistiska centralbyrån (SCB).

Annons

– Men det är inte jättealarmerande. Efter den rekordlåga odlingssäsongen 2003 fanns det tendenser till brist, men först i slutet av säsongen, i maj-juni. Så kan det kanske bli nu också, säger SCB:s Gunnel Wahlstedt.

Sveriges potatisåkrar krymper. I år har det odlats matpotatis på 22140 hektar, 900 hektar färre än under 2004. Minskningen finns främst i Västra Götaland, Halland och Skåne.

Årets totala skördesiffra för matpotatis beräknas till 620000 ton. I den siffran räknar man också in färskpotatis och den industripotatis som ska bli till bland annat chips, pommes frites och mos.

Enligt SCB har det odlats lite mer färskpotatis eftersom den har efterfrågats på marknaden.

Även stärkelsepotatisen minskar. Den odlas främst i Skåne och Blekinge och i år skördas 324000 ton, 20000 ton mindre än förra året. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons