Annons
Nyheter

Minoriteten fick sin vilja fram i vårdbudget

Redan tidigt på fullmäktigemötet förklarade regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) att majoriteten kan gå de borgerliga till mötes på vissa punkter i budgeten. Så blev också besluten, som togs på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2004

Inledningsvis kan sägas att skatten helt väntat blir oförändrad nästa år, 10,39 per skattekrona. Den har inte ens varit uppe till diskussion. Den styrande trojkan socialdemokraterna-vänsterpartiet-miljöpartiet ställde sig också helt bakom det borgerliga förslaget att kommuner, landsting och regioner ska garanteras full kostnadstäckning, enligt finansieringsprincipen när kommunsektorn tillförs nya uppgifter.Skäl till uttalandet är att staten tidigare lagt över ansvar på kommuner och landsting utan att samtidigt kompensera dem ekonomiskt. Vidare ställde sig majoriteten bakom det moderata förslaget att regelbundet redovisa väntetider och tillgänglighet i vården, liksom två av folkpartiets förslag: att överföringen av ansvaret för sjukresor (från distriktsnämnderna) utvärderas så att regionen undviker ökade kostnader, och att så kallade klimatresor samordnas centralt i stället för i varje distrikt. Klimatresor används i behandling av exempelvis personer med svår psoriasis, och för reumatiker med svåra ledproblem. Centerpartiet var det parti bland de borgerliga som fick störst gehör av majoriteten för sina budgetalternativ. Hela fyra så kallade att-satser accepterades: att Region Skåne satsar på förebyggande hälsoarbete, folkhälsoarbete och egenvård, att Region Skåne under 2005 ger ut en "Egenvårdshandbok" till alla skånska hushåll, att Region Skåne satsar aktivt på arbetet med psykisk hälsa och välbefinnande, och att regionen i samverkan med kommunerna försöker nå de mest svaga och utsatta i samhället. Slutligen stödjer majoriteten förslaget om att lyfta fram regionens jämställdhets-, jämlikhets- och mångfaldsarbete. Däremot fick kristdemokraterna inget gehör för några av partiets egna budgetyrkanden. Fjorton av femton att-satser i det gemensamma borgerliga förslaget röstades ner efter votering med siffrorna 79-70 i samtliga fall. Förslaget till budget innebär att Region Skåne ska få 70 miljoner kronor över nästa år, och att resultaten successivt sedan ska ökar till 310 respektive 440 miljoner åren därpå. Investerar i byggen Drygt 19,7 miljarder kronor finns budgeterade för vård och hälsa, drygt 1 miljard till regional utveckling och lite mer än 800 miljoner till "övrigt", av vilka merparten går till regionstyrelsen. Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt får drygt 2 miljarder, varav den största delen - 912 miljoner - går till Centralsjukhuset i Kristianstad, knappt 547 miljoner till Hässleholms sjukhusorganisation, knappt 349 till primärvården och drygt 200 miljoner till distriktsnämndens kansli. Distriktet får knappt 270 miljoner kronor till läkemedel, enligt läkemedelsförmånen. Region Skånes ram för investeringar nästa år blir 950 miljoner kronor, varav 210 miljoner sätts av för byggen som blir nödvändiga när Skånsk Livs-kraft, den nya sjukvårdsstrukturen, ska införas. En del av innevarande års pengar får också användas för sådana investeringar. Ramen för långfristig upplåning stannar på oförändrade 3,2 miljarder. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons