Nyheter

Minister positiv till EU:s sockerreform

EU:s sockerreform kan leda till att många svenska bet-odlingar läggs ned. Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist anser dock att förslaget från EU-kommissionen är bra.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2004
Arkivbild: Claes Nyberg
Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Betodlarna har varit kritiska till reformförslaget som presenterades i Bryssel i förra veckan. - Jag förstår reaktionen, men vi måste väga in olika intressenters krav, inte bara betodlarnas, säger Nykvist. Ann-Christin Nykvist (s), jordburksminister. Bild: Scanpix Hon pekar på att en reform kan leda till lägre priser på livsmedel för konsumenterna, eftersom sockerpriset i EU idag är tre gånger högre än på världsmarknaden. Även skattebetalarna kan tjäna på en reform om den leder till att EU-stöden till sockerindustrin skärs ned. Nykvist hänvisar också till att EU idag dumpar subventionerat socker på världsmarknaden vilket drabbar bönder i fattiga länder. - Systemet är inte långsiktigt hållbart, säger hon, och menar att reformförslaget inte kommit som någon överraskning för betodlarna. Jordbruksministern ser dock ingen risk för att svensk betodling kommer att försvinna på grund av lägre stöd och ökad konkurrens inom EU. De mest konkurrenskraftiga odlingarna anses finnas i Tyskland och Frankrike. - Vi kommer att ha sockerproduktion kvar i Sverige. Vi har några synnerligen goda jordar som står sig bra i konkurrensen, säger Nykvist. I Sverige finns idag omkring 3000 odlare i Skåne, Halland, Blekinge, Småland, på Gotland och på Öland. - Det är realistiskt att tänka sig att de blir färre, säger Nykvist. Hon förstår att betodlare som investerat mycket är oroade, men påpekar att det "inte är kört" om de måste lägga ned, eftersom det finns möjlighet att odla annat. Reformen är tänkt att träda i kraft successivt med start den 1 juli 2005. Kommissionen vill sänka de priser som EU garanterar betodlare och sockerindustri. Ett annat förslag är att sänka kvoterna för hur mycket socker som kan produceras i EU och få stöd från 17,4 till 14,6 miljoner ton. Kvoträttigheterna ska dessutom kunna säljas mellan EU-länderna. Tanken är att de regioner där sockerodling är gynnsammast ska öka sin produktion. Ett annat viktigt förslag är en kraftig minskning av EU:s exportstöd. En stor del av den besparingen kommer dock att användas för att kompensera betodlare som drabbas av lägre priser genom bidrag som inte är kopplade till hur mycket de producerar. EU-kommissionen presenterade sina förslag för medlemsstaternas jordbruksministrar på måndagen. Beslut om reformen väntas först nästa vår. (TT:s korrespondent) Text: Peter Wallberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.